0570-244037 info@silvavir.com

Een vaste quote van één van de personages uit een tekenfilm waar mijn dochter gek op is…

Afgelopen zomer heb ik in mijn schaarse vrije tijd een schuur gebouwd waarbij ik 85% van het hout van mijn oude schuur heb kunnen hergebruiken.

De voorganger was aan de kleine kant en vertoonde hier en daar sporen van houtrot, insecten en knaagdieren. Helaas blijven er altijd stukken over die niet weer kunnen worden gebruikt in het nieuwe project. Gekke hoekjes, afgebroken planken, weggerotte randen en afgeknaagde latten.

Terwijl ik de restantjes bij elkaar aan het vegen was en me klaar maakte voor een ritje naar de afvalverwerker kwam die quote weer bij me op.

Even puzzelen, beetje fantasie gebruiken, niet te zagen en vooral niet meten en een uurtje later stond daar ineens een uniek egelhuis op mijn werkbank.

Dit topstukje van zoogdieren architectuur heeft een opening die groot genoeg is voor de meeste egels en is voorzien van een lichtsluis -een slinger in de toegang die ervoor zorgt dat er geen licht achter in de nestplaats kan komen-.
Het dak is dubbel laags, dat wil zeggen, alle naden zijn afgedekt met extra stukjes afvalhout om te zorgen voor een energie neutrale bewoning.

Deze prachtige villa is gestoffeerd met droge bladeren en mos en staat nu op een rustig plekje in de achtertuin te wachten tot hij wordt overdekt door snoei-afval zodat het geheel er wat natuurlijker uit gaat zien.

Hopelijk houden mijn egels ook van #upcycling en #circulair-bouwen, zo niet, dan misschien de steenmarter of een familie bosmuizen.

Ben je toch meer van het strakke design? Check dan onze bouwtekening!

Meer tips over hergebruik van materialen en biodivesiteit in je tuin? Lees verder op:

Het is bijna lente!
Hoe maak je van bouwafval iets leuks en nuttigs? 
Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten

Het is leuk als je dit bericht deelt!