0570-244037 info@silvavir.com

 

Deze week is het de nationale tuinweek! Een evenement van de vereniging Groei & Bloei. Er is een groeiende belangstelling voor tuinieren en groen in de omgeving en daar sluit dit evenement goed bij aan. Een mooie gelegenheid om je tuin eens onder de loep te nemen! 😉

Het thema van 2021 is ‘De eetbare tuin’.
Voor groenten en fruit hoef je in je tuin niet persé een moestuin aan te leggen. Je kunt tussen de planten in je border of in een plantenbak wat sla of aarbeienplantjes zetten. Denk ook eens aan een perkje met bloemen of een minivijvertje waar dieren kunnen drinken en verkoeling kunnen vinden. Zet er een paar kruidenplantjes omheen en voilà! Of haal een paar tuintegels uit je tuin en creëer je eigen kruidentuintje op een vierkante meter. Ook met een (klein) fruitboompje en bessenstruikjes kan je al iets leuks bereiken. Niet alleen heb je er zelf plezier van maar ook insecten en vogels zijn er blij mee.

Wil je de biodiversiteit in je tuin vergroten dan hoef je zeker niet heel je tuin op zijn kop te gooien en vervolgens je agenda te vullen met tig uren tuinonderhoud per week. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken!
Wil je meer tips van kleine aanpassing tot wat grotere plannen? Lees hieronder verder:

Bloemetjes in de tuin? Kies voor inheemse planten!
Bloemetjes in de tuin. Leuk voor het oog en veel insecten waaronder bijen zullen u dankbaar zijn. Wil je het echt goed doen? Denk dan goed na over welke bloemenmengels je zaait. Gebruikt het liefst alleen inheemse soorten. Op de website van De tuinen van Appeltern kan je hierover veel info en een mooie lijst van geschikte planten vinden. Leuk voor je boodschappenlijstje. Dat geldt ook voor heide. Heideplantjes zijn erg populair, maar niet elk heideplantje uit het tuincentrum is bij-vriendelijk. Lees er meer over in dit bericht.


En boomgaard met een ondergroei van inheemse bloemen.

De diervriendelijke tuin
Heb je net een aantal slaplantjes geplant in je border, worden ze opgevreten door de slakken… grrr! Wist je dat egels graag slakken eten? De egel is een welkome gast tegen de slakken in jouw tuin MAAR dan moet hij wel jouw tuin in kunnen komen. Zorg er dus voor dat je tuinomheining niet potdicht is maar dat er een kleine opening aanwezig is zodat grondgebonden dieren, zoals egels, jouw tuin in kunnen. In ‘Diervriendelijk tuinieren’ vind je nog veel meer tips voor het diervriendelijker maken van je tuin.

Veel tuinen zijn erg opgeruimd. Een klein rommelhoekje kan voor dieren genoeg zijn om een schuilplek te vinden. Laat dus wat snoeisel en bladafval op een hoopje liggen of kies voor een open composthoop in plaats van in een gesloten compostbak. Wil je het wat grootser aanpakken dan kan je een takkenhoop aanmaken of creatief zijn met bouwafval.


Een rommelhoekje van blad- en snoeiafval kan een goede schuilplaats zijn voor een egel. Foto: Kim de Been

Bouw je eigen faunavoorziening
Wist je dat de gewone dwergvleermuis insecten eet en onder andere graag muggen vangt? Iedere nacht kan het zijn eigen gewicht aan insecten opeten. Dat kunnen zo’n 1700 muggen per nacht zijn! Mooie natuurlijke bestrijding tegen muggen in je tuin (en uiteindelijk in je huis, yeah!). Heb je een mooie plek voor een vleermuiskast in je tuin of aan je huis? Dan hebben we een aantal goede tips voor je over het ophangen van zo’n kast. Ben je een beetje handig? Dan vindt je het misschien leuk om er zelf één te bouwen. Op onze publicatiepagina vindt je onder het kopje ‘Handleidingen en bouwinstructies’ een aantal bouwtekeningen van kasten voor verschillende dieren.

Tropische hitte in de tuin?
Ohja, deze week wordt het een behoorlijk warme week! Lees wat groen in je tuin kan doen tegen de warmte in ons artikel over ‘Hittestress’.


Pfff! Hoe meer verharding hoe warmer in je tuin!

De Nationale Tuinweek sluit af met een Open Tuinen Weekend op 19 en 20 juni. Een mooie gelegenheid om eens in een andere tuin te spieken en inspiratie op te doen!

Alle links op een rijtje:

– Groei & Bloei: Nationale tuinweek

– De tuinen van Appeltern: Alles wat je moet weten over wilde- en heemplanten!

– Egelbescherming: Egels in uw tuin

Diervriendelijk tuinieren

Uw heidetuin is waarschijnlijk niet diervriendelijk

De aanleg van een schuilplaats; goed voor leefgebied en biodiversiteit!

Hoe maak je van bouwafval iets leuks en nuttigs

Hang eens een vleermuis kast in je tuin

Handleidingen en bouwtekeningen om zelf een faunavoorziening te maken

Hittestress

– Groei & Bloei: Open tuinen weekend

Het is leuk als je dit bericht deelt!