0570-244037 info@silvavir.com

Afgelopen winter zijn we bij werkzaamheden in een tuin veel puin tegengekomen. Dit wordt vrijwel altijd weggegooid omdat je er simpelweg niets mee kunt. Wij hadden hier andere ideeën bij en wilden bepaalde dingen een tweede leven geven. Dit past mooi in het beeld van deze ecologische tuin waar alle ruimte wordt gegeven aan flora en fauna. Met oude rioolbuizen, grindtegels en betonpalen hadden we de materialen om een kunstburcht te maken. Het idee was om hiermee een schuilplaats te bieden voor zoogdieren. Denk bijvoorbeeld aan das, vos, steenmarter, bunzing en haas.

De oude buizen met kamer in aanbouw.
De oude buizen met kamer in aanbouw.

Het dak, gemaakt van grindtegels, zit erop.

Het dak, gemaakt van grindtegels, zit erop.

Bovenstaande foto’s laten zien hoe dit proces plaatsvond. We hadden hier het idee om in een talud een ‘kamer’ te maken met twee ingangen. Hiervoor waren de oude betonnen buizen erg bruikbaar. De kamer konden we maken door betonpalen op deze buizen te leggen en in de grond te plaatsen. Hierboven op kwamen de oude grindtegels om het dak te maken en instorting te voorkomen.

De kamer is gevuld met stro.
De kamer is gevuld met stro.

Klaar voor gebruik!
Klaar voor gebruik!

Het was hierna natuurlijk afwachten en hopen op leuk resultaat. Hieronder de een paar foto’s van de eerste bezoekers.

We hebben ook enkele kleinere versies van deze kunstburchten in de betreffende tuin aangelegd. Deze bieden schuilgelegenheid voor bijvoorbeeld kleine marters maar ook ringslangen of holenbroeders kunnen hier gebruik van maken. Ook de takkenhoop in deze tuin waar we eerder over berichtten is onderdeel van de voorzieningen die zijn aangelegd voor wilde dieren.

Dus heb je nog oude dakpannen, grindtegels of ander oud bouwmateriaal liggen dat een tweede leven kan krijgen, schroom dan niet om hier nuttige plekjes mee maken.

Zelf aan de slag in je tuin? Lees verder:

Het is leuk als je dit bericht deelt!