0570-244037 info@silvavir.com

De gierzwaluw is een gebouwbewonende soort die beschermd is volgens de Wet Natuurbescherming. Voor hun voortbestaan zijn ze afhankelijk van gebouwen met geschikte holtes om in te broeden. Woningen worden tegenwoordig echter goed geisoleerd en zodanig strak afgewerkt dat er geen geschikte plekken meer zijn voor gierzwaluwen om een nest te bouwen. Daarom wordt bij nieuwbouw en renovatie gelukkig steeds meer rekening gehouden met natuurinclusieve maatregelen zoals het aanbrengen van inbouwkasten voor gierzwaluwen.

Met het bieden van een nestgelegenheid kan je de gierzwaluw enorm helpen. Heb je een bestaande woning, maar geen renovatieplannen? Dan is het plaatsen van een inbouwkast misschien een te grote stap. Het ophangen van een gierzwaluwkast is in dit geval een mooi alternatief.

Het kan zijn dat de kast eerst bewoond wordt door huismussen (die ook beschermd zijn onder de Wet Natuurbescherming) of andere vogels. Die wijzen de gierzwaluwen meestal de weg. Heb geduld! Het kan een tijd duren voordat gierzwaluwen je kast hebben ontdekt. Maar als ze eenmaal een nest hebben gemaakt, vinden ze ieder voorjaar vanuit Afrika de weg terug om in jouw kast te broeden!

Ben je een beetje handig, dan kan je hem ook zelf maken. We hebben een bouwtekening gemaakt waarmee je zelf aan de slag kunt. Dus opstropen die mouwen en download de bouwtekening!

Heb je de smaak te pakken en/of ben je geïnteresseerd in andere faunavoorzieningen? We hebben nog meer mooie bouwtekeningen en tips voor je!

Voor meer informatie:
Bouw zelf een faunavoorziening!
De aanleg van een schuilplaats; goed voor leefgebied en biodiversiteit!
De vleermeeskast! Een natuurlijke bestrijding tegen de eikenprocessierups
Hang eens een vleermuiskast in je tuin!
Een coole kast is licht!

Het is leuk als je dit bericht deelt!