0570-244037 info@silvavir.com

De eikenprocessierups zorgt steeds vaker voor overlast. Het is een behaarde rups van een nachtvlinder (Thaumetopoea processionea) die in augustus haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Vanaf april komen deze eitjes uit en ontstaan er zogenaamde ‘nesten’ met rupsen waar de rupsen overdag in verblijven. De nesten bestaan uit een dicht spinsel, vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen. De rups wordt processierups genoemd omdat ze, ’s nachts, wanneer ze zoek gaan naar voedsel, in een lange rij achter elkaar aan lopen. De rupsen eten de jonge blaadjes en knoppen van de boom.

Brandharen
Na een aantal vervellingen ontstaan vanaf mei naast de normale haren, de brandharen van de rups. Deze vormen een actief verdedigingsmechanisme tegen vijanden. De rups kan wel een miljoen brandharen hebben. Wanneer de rups zich bedreigd voelt laat hij deze brandharen los om vijanden op afstand te houden. De losgelaten brandharen bevatten weerhaakjes en kunnen onder andere huiduitslag en luchtweginfecties veroorzaken bij mens en dier.

Natuurlijke bestrijding
De nachtvlinder en de rups hebben een aantal natuurlijke vijanden. Silvavir ecologisch advies heeft op basis hiervan de vleermeeskast ontwikkeld. Met deze kast geven wij twee natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups tegelijkertijd een verblijfplaats: mezen en vleermuizen. Mezen eten de eikenprocessierupsen en de vleermuizen eten de eikenprocessievlinder.

 

Deze kast is in bulk bij ons te bestellen en daarnaast kunnen wij u adviseren en begeleiden bij het plaatsen van de kasten. De kasten worden op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd in een lokale sociale houtwerkplaats door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bestellen kan via ons bestelformulier.

Zie ook: Vleermeeskast in gebruik door mezen en vleermuizen

 

Het is leuk als je dit bericht deelt!