0570-244037 info@silvavir.com

Een vleermuiskast ophangen is net zo gemakkelijk als een nestkast voor vogels ophangen. En doe dat eens want vleermuizen zijn zeer nuttige bewoners van jouw erf omdat ze muggen vangen en opeten. Iedere vleermuis vangt per nacht ongeveer 300 vliegende insecten. Daarnaast zijn het zeer fascinerende dieren en ze vliegen bovendien NIET in je haar. Vleermuizen hebben baat bij jouw kast omdat je hiermee helpt hun netwerk van verblijfplaatsen in stand te houden.

Vleermuiskasten ophangen kan het hele jaar door. De meeste kasten zijn bedoeld als zomerverblijf en worden in de winter niet gebruikt door vleermuizen. Maar het is niet erg om in het najaar of de winter een kast op te hangen. Dan hangt ie er vast voor de vleermuizen die in het vroege voorjaar vanuit hun winterverblijven op zoek gaan naar zomerverblijven.

Er zijn verschillende vleermuiskasten ontwikkeld omdat Nederlandse kastbewonende vleermuissoorten verschillende behoeften hebben. De meest bekende vleermuiskasten zijn platte kasten en bolle kasten. Beide komen voor in allerlei varianten en maten. De grote maten kunnen ook in gebruik worden genomen als kraamkast door grotere groepen vleermuizen. Echter zijn de meeste vleermuiskasten die worden opgehangen door particulieren zijn kleine platte kasten. Deze zijn geschikt voor de in Nederland meest voorkomende kastbewonende soort: de gewone dwergvleermuis.

Waar moet ik rekening mee houden bij het ophangen van vleermuiskasten?
Veel vragen zullen worden beantwoord door het kijken van de onderstaande instructiefilmpjes.


INSTRUCTIEFILM: VLEERMUISKASTEN OPHANGEN


INSTRUCTIEFILM: VLEERMUISKASTEN CONTROLEREN

Waar kan ik vleermuiskasten krijgen?
Vleermuiskasten zijn in verschillende webwinkels te koop. Ook kan je ze zelf in elkaar zetten. Hiervoor heeft Silvavir een eigen kast ontworpen en daarvan de bouwtekening ter beschikking gesteld. De bouwtekening vind je hier. Onze kast kan eventueel in grotere aantallen kant en klaar bij ons besteld worden via ons bestelformulier. De kast wordt gebouwd in samenwerking met een sociale houtwerkplaats. Onze kast is in de ontwikkelfase getest op het erf van een woonboerderij en werd binnen een maand bewoond door gewone dwergvleermuizen. Inmiddels hangen onze kasten op veel verschillende locaties.

 

 

Het is leuk als je dit bericht deelt!