0570-244037 info@silvavir.com

Afgelopen week was het warm!

Het Nederlands hitterecord is gesneuveld en op veel plaatsen tikte de thermometer de 40 graden aan. De meeste mensen die ik sprak bleven binnen, gordijnen dicht, luiken voor de ramen, ventilatoren aan en uitzitten tot het in de avond afkoelt.

We roepen als ecologen regelmatig dat meer groen in je omgeving ervoor zorgt dat de algehele temperatuur beter kan worden gecontroleerd. Wanneer een tuin compleet wordt betegeld, zorgt dat er niet alleen voor dat er weinig dieren in je tuin zullen komen, het zorgt ook nog eens voor grotere temperatuurschommelingen in je tuin. En de warmte van je tuin straalt ook naar binnen.

Afijn, afgelopen week was het dus warm, mens en dier zocht naar plekjes om te schuilen tegen de hitte. Een mooi moment om de proef op de som te nemen. De ecologen van Silvavir hebben voor het groter goed de hitte getrotseerd om hun wildcamera’s op te stellen in een aantal tuinen. Een wildcamera registreert ook warmte dus we kunnen mooi bekijken wat de temperatuur gedurende de dag is geweest in de verschillende tuintypen.

Groene tuin
Allereerst een tuin waarin weinig onderhoud wordt gepleegd, het gras groeit tot kniehoogte en het “onkruid” verbergt een behoorlijke tuinvijver. Aan de noordgrens staan een aantal grote bomen. De tuin is een feest voor verschillende zoogdieren, vogels en insecten. Onze camera is opgesteld op een zonnig plekje waar het behoorlijk warm kan worden. En inderdaad, de temperaturen liepen aardig op… waar het in de schaduw al 40 graden was, registreerde de camera in de zon een max van 50 graden! Alleen de sprinkhanen schenen er weinig moeite mee te hebben…

Groene tuin max. 50gr. Celsius

Balkon in groene omgeving
Onze tweede tuin betreft een balkon in een stadscentrum, de zon staat er niet de hele dag op maar ook hier kan het goed heet worden. Het balkon is zo groen mogelijk ingericht en ook in de omgeving zijn een aantal grote bomen te vinden, niet de ecologische woestijn die een balkon kan zijn maar een stapsteen voor vogels en insecten. Ook hier was het afgelopen week niet meer prettig in de zon… onze camera registreerde een maximale temperatuur van 52 graden Celsius.

Balkon max. 52gr. Celsius

Betegelde tuin
Tot slot een maximaal betegeld terrasje. De erfafscheiding is beplant met coniferen maar voor de rest is het ingericht met een bistrosetje en een enkele plantenbak. De plaatselijke fauna bestaat uit mieren die de klinkers ondermijnen. De temperatuur die de camera uiteindelijk heeft waargenomen liegt er niet om; 62 graden Celsius! Hoera! Naast onze steak zijn we zelf ook medium rear. Daarmee gaat de prijs voor “La terrazza calliente” naar het bistrosetje!!

Betegelde tuin max. 62gr. Celsius!!

Wil je minder hitte, zorg dan voor een groene omgeving!
Het was al bekend; Bestrating zorgt voor het reflecteren van warmte en vegetatie “dempt” het effect van extreme hitte. Door je tuin te vergroenen zorg je voor minder hitte en is de omgeving van je huis dus minder warm. Dat heeft weer een gunstig effect op de binnentemperatuur. Dit is natuurlijk een simpel onderzoekje waarbij veel factoren niet zijn meegewogen maar de camera’s hebben overal op een zonnige plaats gestaan en een warmteverschil van 12 graden is best heftig! Als het levensgeluk van de dieren in je omgeving je niet kan motiveren om je tuin iets groener te maken, denk dan vooral lekker aan jezelf en zorg ervoor dat het bij de volgende hittegolf wat beter te verdragen is in je huis!

Het is leuk als je dit bericht deelt!