0570-244037 info@silvavir.com

Verstedelijking beïnvloedt het gebruik van het landschap door wilde dieren. Maar we weten maar weinig van zoogdieren in steden. In het burgerwetenschapsproject Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin probeert Silvavir ecologisch advies in samenwerking met Wageningen University & Research, de Zoogdiervereniging en het Belgische Natuurpunt hier meer licht op te schijnen.

In het project zoeken we samenwerking met en financiering bij gemeenten om het project uit te voeren. Ouders en kinderen die meedoen aan het project zijn heel enthousiast. Iedereen wil toch weten wat er ‘s nachts door de tuin scharrelt?  Tientallen gemeenten zijn inmiddels onderdeel geworden van project Wildcamera. Een van de eerste deelnemende gemeenten was Deventer.

In 2016 en 2017 is de aanwezigheid van zoogdieren in tuinen in Deventer onderzocht, met verrassende resultaten. Op de 84 Deventer tuinlocaties werden ruim 440.000 foto’s met wildcamera’s verzameld. Hieronder een voorproefje van de resultaten. Als je verder wilt lezen zie dan ons artikeltje in de Levende Natuur over project Wildcamera Deventer:

Zoogdieren in Deventer tuinen – De Levende Natuur (pdf)


Met wildcamera onderzochte tuinlocaties binnen de gemeente Deventer in 2016-2017


Het percentage van tuinlocaties waar de soort werd geregistreerd. Op basis van ligging en kenmerken onderverdeeld in categorieën in mate van verstedelijking: Urbaan, Sub urbaan en Ruraal.


Een woonwijk met twee onder één kap woningen in het dorp Bathmen behorend bij de tuincategorie ‘sub-urbaan’. (Foto: Sil Westra)


Ligging van een tuin in het buitengebied van Deventer behorend bij de tuincategorie ‘ruraal’. (Foto: Rogier van de Linde)


Egel werd vaak gezien in Deventer en is het vlaggenschip voor de tuin

Meer weten over ons project Wildcamera: Zoogdieren in de achtertuin? Bekijk dan onze projectpagina!

Het is leuk als je dit bericht deelt!