0570-244037 info@silvavir.com

Vorig jaar introduceerden wij onze vleermeeskast om de natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen te stimuleren.

De kast is, zoals de naam al zegt een combinatie van een nestkast voor mezen en een vleermuiskast. Mezen en vleermuizen zijn beide natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups; de mezen eten de rupsen en vleermuizen eten de nachtvlinders.

Naast de eikenprocessierups bestrijden vleermuizen en mezen natuurlijk nog veel meer diertjes die wij als plaagdieren zien. Wist je bijvoorbeeld dat een vleermuis in een nacht gemiddeld zijn eigen gewicht aan insecten eet? Dat scheelt weer één à twee muggen in je slaapkamer!

Ook de rupsen van de buxusmot (Cydalima perspectalis) die een tuineigenaar behoorlijk wat kopzorgen kunnen geven, zijn een graag gegeten hapje voor de mezen.

Gebruik daarom nóóit gif om plaagdieren te bestrijden want daarmee bestrijd je ook de natuurlijke vijanden!!

Werkt dat nou, zo’n vleermeeskast?
We hebben al vaker de vraag gekregen of onze vleermeeskast werkt
Bij het eerste bericht lieten we al een mees zien die zijn weg naar de kast had gevonden.

 

Op vleermuizen is het vaak wat langer wachten máár begin dit jaar mochten we in dezelfde kast twee gewone dwergvleermuizen (Pipistrellus pipistrellus) verwelkomen!
Ze werden aangetroffen bij het schoonmaken van de kast. Op de foto zie je het mezennest van afgelopen jaar op de achtergrond liggen. Mezen maken graag een nieuw nestje in het voorjaar. De twee vleermuizen verkeerden nog in een staat van torpor en zijn weer snel teruggehangen in de kast.

In de aanloop naar de kraamperiode die half mei begint, zullen de vleermuizen actiever worden en vaker uitvliegen. Deze kasten zijn in principe bedoeld voor de vleermuizen om overdag in te “overnachten”.

Wil je zelf een vleermezenkast in de tuin? Je kan ze bij ons bestellen, dan worden ze op duurzame wijze voor je gemaakt in een lokale sociale werkplaats. OF ga zelf aan de slag! Je vindt de bouwtekeningen van deze en andere faunavoorzieningen onder het kopje “Handleidingen en instructiemateriaal” op onze Publicatiepagina!

Zie ook:

De vleermeeskast! Een natuurlijke bestrijding tegen de eikenprocessierups.

Het is leuk als je dit bericht deelt!