0570-244037 info@silvavir.com

De Spypoint Cell-Link is een universele mobiele adapter voor wildcamera’s. Dat betekent dat het een slim apparaatje is wat je kan koppelen aan ieder type wildcamera met een SD kaart-slot. Het apparaat maakt je camera wireless en zorgt er dus voor dat je de beelden op afstand kan uitlezen. Dat klinkt als een goed plan. Recentelijk hebben we twee wireless wildcamera’s getest en we waren in dat opzicht ook benieuwd naar de meerwaarde van dit apparaat. Hieronder onze ervaringen met de Spypoint Cell-Link.

Spypoint Cell-Link    Adviesprijs 119,95 euro

In de doos
In de verpakking zit het apparaat, een antenne, een kabeltje met geïntegreerde SD kaart, een USB kabel, een sjorbandje en een instructieboekje. Het apparaat wordt gevoed met 8 AA batterijen (externe voeding ook mogelijk). Een SIM kaart wordt meegeleverd bij de Spypoint Cell-Link en je kan direct aan de slag. Het enige wat je aanvullend nodig hebt is een mini SD kaart. De instructies zijn duidelijk en de handelingen om het geheel aan de praat te krijgen zijn vrij eenvoudig.

Installatie
Je installeert simpelweg de antenne, batterijen en de mini SD-kaart. Om de twee apparaten te koppelen prik je vervolgens het kabeltje in de Spypoint Cell-Link en doe je de geïntegreerde SD-kaart aan het uiteinde van het kabeltje in de SD-kaart slot van je wildcamera. Stel je wildcamera in en zet hem aan. Zet ten slotte het on-off schuifje van de Cell-Link op ‘on’. Om de instellingen van de Cell-Link te wijzigen installeer je de app of bezoek je de website van Spypoint.


Installatie van de Spypoint Cell-Link.

Wireless functie
Na registratie bij Spypoint kan je via de website of de mobiele applicatie de status van het apparaat zien en de instellingen met betrekking tot de frequentie van het doorsturen wijzigen. De voertaal in de applicaties is Engels. Wij stelden de Cell-Link in zodat bij iedere registratie direct de beelden te zien waren. Dat duurde in de praktijk ongeveer 3 minuten. Wij zagen ‘live’ de reeën door de tuin lopen. En dat is toch wel erg leuk.

Data tarieven
Spypoint levert een SIM-kaart mee en je kan daardoor direct aan de slag. Het nadeel daarbij is dat je vast zit aan de ‘photo transmission plans’ die Spypoint aanbiedt. Het zijn vier bundels waarbij de gratis versie 100 foto’s per maand verstuurd. Basic, Standard en Premium leveren respectievelijk 250, 1000 en ongelimiteerd aantal foto’s per maand. De kosten zijn 4 euro, 10 euro en 15 euro.


Enkele screenshots van de mobiele app.

Voordelen

  • Te koppelen aan iedere wildcamera met een SD kaart slot. Dat biedt grote flexibiliteit.
  • Makkelijk te installeren en werkt out-of-the-box. Het enige wat je aanvullend nodig hebt is een mini SD-kaart (en je eigen wildcamera).
  • Tof om ‘live’ beelden doorgestuurd te krijgen. Foto’s zijn binnen drie minuten nadat ze gemaakt zijn te zien in de app op je smartphone.
  • Werkt ook in het buitenland met de meegeleverde SIM-kaart

Nadelen

  • Het platte kabeltje om de apparaten te koppelen loopt door de pakking van de wildcamerabehuizing. Deze, meestal rubberen, pakking is bedoeld om de camera waterdicht te maken. Het is onvermijdelijk dat er vocht in je camera komt. Hierdoor gaat je lens beslaan of loop je tegen operationele problemen aan. Dit is een groot nadeel. Je kan vaseline en vochtvreters gebruiken om dit te minimaliseren maar het zorgt naar verwachting uiteindelijk toch voor problemen.
  • Als de Cell_Link niet aanstaat of niet werkt (je bundel is op) dan slaat hij de beelden ook niet op.
  • Je moet gebruik maken van de internationale SIM-kaart die in de camera zit. Een eigen SIM-kaart installeren is niet mogelijk.
  • Je zit vast aan de data-bundels die Spypoint biedt. De gratis bundel is leuk voor een test maar in de praktijk kom je uit bij een ongelimiteerde bundel van 15 euro per maand.
  • De app werkt goed maar hoe het met de privacy van je beelden gesteld is, is niet precies duidelijk.

Conclusie
Het apparaat doet wat het beloofd en installatie is snel en makkelijk. Ook is de app intuïtief en de geregistreerde beelden zijn vrijwel instant zichtbaar in de app op je smartphone. En dat is stiekem toch wel heel erg leuk. Het apparaatje is niet duur en werkt goed. Het grote nadeel is dat het kabeltje, om de apparaten te koppelen, door de behuizing van je camera loopt en dit zorgt voor onvermijdelijke vochtproblemen. Ook moet je rekenen op kosten voor dataverbruik van 15 euro per maand. Een wireless functie is in zijn algemeenheid vooral nuttig voor een jager, hobbyist of op erg afgelegen plekken. Voor ecologisch onderzoek heeft het geen grote meerwaarde en wij zien onszelf het apparaat dan ook niet professioneel gebruiken.

Zie ook:

Het is leuk als je dit bericht deelt!