0570-244037 info@silvavir.com

De Bolyguard MG984G-36M is een wildcamera die net als de Snyper Commander 4G Wireless is ontwikkeld om een connectie tussen wildcamera en smartphone te realiseren. Hiervoor is de camera voorzien van een simkaart en een flinke antenne die beelden op gewenst tijdstip deelt via e-mail. Voor deze wireless functie is dan ook een simkaart noodzakelijk met een internet abonnement. Wij maakten gebruik van een prepaid simkaart van KPN en dat werkte prima.

Bij deze camera is het altijd de laatste foto uit een trigger die via de wireless instellingen wordt doorgestuurd, óf een video van max 5 of 10 seconden. Dit laatste is afhankelijk van het gekozen videoformaat (er zit een limiet van 10 MB op de bestandsgrootte voor het doorsturen, niet zo zeer op de videolengte). Het doorsturen van video’s wordt al snel een prijzig geintje. Je kan natuurlijk wel video’s lokaal laten opslaan en de foto’s wél laten doorsturen. Het ontvangen van live beelden is een leuke extra maar voor ons geen must-have. Wel kunnen we ons voorstellen dat het voor de jacht grote meerwaarde heeft op voederplekken dat het op afgelegen locaties goed bruikbaar is (mits daar 4G ontvangst beschikbaar is). De camera werkt als iedere andere wildcamera uiteraard ook zonder wireless functie.

De camera heeft in tegenstelling tot veel andere modellen een horizontale vorm en springt daarom qua ontwerp in het oog. De kunststof behuizing voelt degelijk en is uiteraard spatwaterdicht. De achterzijde is voorzien van twee ogen waar een trekband en/of een pythonslot doorheen gehaald kan worden voor bevestiging aan een boom of ander object. Deze trekband wordt bij de camera geleverd. Alleen aan de achterzijde zit een schroefdraad voor bevestiging aan een boomvork of statief.

De camera kan worden ingesteld door de drie klemmen los te halen en de scharnier open te klappen. Binnenin bevindt zich in de linkerhelft een schuifknop met de opties on-setup-off en een 2,3 inch kleurenscherm wat is te bedienen is met vierpuntsdruktoetsen. Ook bevinden zich hier het SD-kaart slot, het SIM-kaart slot, de 6V jack aansluiting tbv externe voeding een mini USB poort en een tv-out poort. In de rechterhelft zit de batterijenbank met uitsparingen voor 8 AA batterijen. Gebruik van 4 batterijen is ook mogelijk maar zorgt vanzelfsprekend voor een kortere levensduur. Het voordeel van het LCD-scherm is dat de juiste beeldhoek bepaald kan worden bij het plaatsen van de camera en dat beelden op de SD kaart kunnen worden bekeken.

De beeldkwaliteit van zowel foto als video is overdag heel goed en de audio opname is helder. De beelden die ‘s nachts gemaakt zijn (that’s when the magic happens) zijn echter korrelig en bewegende objecten wazig. Naarmate de afstand vanaf de lens groter wordt neemt de kwaliteit verder af. Ook maakte de camera in onze testopstelling veel valse triggers door zon en wapperende vegetatie. Jammer, er had meer in kunnen zitten.

Bolyguard MG984G-36M 4G: Eindscore 6.5 Adviesprijs €399.00

Pluspunten Minpunten
– De beelden zijn op afstand uit te lezen met de wireless functie – Snel valse triggers bij zon in combinatie met wapperende vegetatie
– Strakke video’s en helder geluid (met name overdag video’s) – Nachtfoto’s zijn van korrelige beeldkwaliteit en lange sluiter = wazig
– Overdag duidelijke kleurechte beelden – Nachtvideo flits zorgt voor overbelichting van objecten dichtbij
– Nimh batterijen na 1 week low-uit ondanks dat ze worden aangeraden in handleiding

Testbeelden
Hieronder vind je een video en een aantal foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/K4qr2cv2K7CTuMUG

Voorbeeldvideo:

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit. Score 6.7
 • Behuizing

Kunststof behuizing met camouflagepatroon. De uitstekende delen lijken wat fragiel die vrijwel zeker zullen afbreken mocht de camera op de grond vallen.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk menu. Ook de instellingen voor het 4G-gebruik zijn in een eenvoudig menu verwerkt waarbij je in het veld kunt switchen tussen foto’s of video’s die naar een telefoon of mailadres gestuurd kunnen worden.

 • Ophangmechanisme

De camera is op te hangen met een trekband en/of een pythonslot en aan de achterzijde zit een schroefdraad voor een statief of een boomvork.

 • Diefstalpreventie

De camera heeft aan de achterzijde twee kunststof ogen voor een (python)slot. De ogen steken uit en zijn daardoor vrij kwetsbaar. Met veel kracht zouden deze moedwillig kunnen worden afgebroken.

 • Ingebouwde viewer

De camera is voorzien van een 2,3 inch kleurenscherm. Deze is zeer helder en leesbaar.

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 5.9
 • Belichting en zichtbaarheid

Er is geen flits zichtbaar bij een opname, erg bruikbaar om de camera onopvallend te gebruiken. De flits heeft geen groot bereik, hierdoor scoort de camera laag op dit vlak.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10 en 15 meter geactiveerd door een van rechts naar links wandelend persoon. De afstand tot 15 meter werd tijdens deze test behaald. Een afstand van 20 meter was te ver om te sensor te activeren.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

De camera heeft een reactietijd van “< 1 sec.”. De hersteltijd is in te stellen bij het maken van foto’s en video’s. De snelst instelbare hersteltijd is ‘0 sec’. Bij de testfoto’s is echter te zien dat tijd tussen twee triggers veel meer is dan 0 seconde omdat de persoon op de vijf meter lijn wordt geregistreerd maar niet op de 10 meter lijn. Pas op de 15 meter lijn wordt de camera weer geactiveerd. Kennelijk is de hersteltijd groter dan de tijd die de testpersoon nodig heeft om over de 10 meter lijn te lopen (+/- 8 sec.).

 • Detectiehoek en beeldhoek

Deze camera is voorzien van een lens met een beeldhoek van 60 graden. Over de detectiehoek is geen informatie te vinden.

3. Voeding. Score 6.7
 • Batterijen

Aantal: 8x AA batterijen. Type: Nimh of Alkaline worden aangeraden door de fabrikant.

 • Levensduur

Bij het nemen van foto’s of video’s geeft de verpakking aan dat de camera met 8 AA batterijen een levensduur heeft van 6 maanden. Dit is inclusief het versturen naar e-mail of telefoon. Bij de test is gebruik gemaakt van Nimh batterijen. Tot onze verbazing viel de camera binnen een week uit vanwege low batteries.

 • Externe voeding

Bij deze camera is het mogelijk om een externe voeding te gebruiken, dit kan een zonnepaneel zijn of een adapter die de camera constant van stroom voorziet.

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 7.3
 • Foto en/of video (Hybride)

Foto’s en video’s worden beide ondersteund. Hybride is niet mogelijk. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1 tot 5, dit is handmatig instelbaar. Videolengte kan ingesteld worden op 5 tot 180 seconde.

 • Time lapse

Deze camera heeft een time lapse functie.

 • Timerfunctie

De timerfunctie geeft de mogelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen wordt getriggerd binnen een bepaalde tijdrange.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Bij de camera is het mogelijk om de foto’s en/of video’s via e-mail naar een extern apparaat te sturen. Hierbij wordt er een simkaart in de camera geplaatst met 4G abonnement.

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Voor zover bekend heeft deze camera geen custom opties.

5. Beeldkwaliteit. Score 6.5
 •  Testfoto’s en praktijkvideo’s

Hieronder vind je een video. Voor meer van onze originele test- en praktijkbeelden,zie: https://silvavir.stackstorage.com/s/K4qr2cv2K7CTuMUG

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is matig, deze komt niet ver maar wel breed genoeg. De belichting is slecht  gebalanceerd en het bereik is ongeveer 15 meter. Als een bewegend object tijdens een video of fotoreeks dichterbij komt zorgt dat voor overbelichting.

 • Korreligheid en resolutie

Kwaliteit van nachtfoto’s is matig. De resolutie is goed maar de korreligheid is hoog. Ook zijn bewegende beelden vrijwel nooit scherp.

Wildcamera reviews door Silvavir
In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook

Het is leuk als je dit bericht deelt!