0570-244037 info@silvavir.com

Met het burgerparticipatieproject ‘Wildcamera – Zoogdieren in de achtertuin’ brengen inwoners van gemeenten een stukje natuur uit hun achtertuin in beeld. Welke wilde zoogdieren lopen er allemaal rond en welke invloed heeft de inrichting van de tuin daarop? Dit wordt onderzocht met wildcamera’s die volgens een vaste opstelling vier weken lang onaangeroerd alles fotograferen wat er voorbij komt gelopen. Tegelijkertijd voeden we de NDFF met nieuwe data over het voorkomen van diersoorten. Dit kan vervolgens weer ingezet worden voor beleid en bescherming.

Project Wildcamera – Zoogdieren in de achtertuin loopt nu een aantal jaren en daarom is het leuk om eens een tussenstand op te maken. Hoeveel tuinen zijn er onderzocht en wat hebben we allemaal gezien? We zijn op het moment nog bezig de ruwe data te schonen maar dit kunnen we alvast zeggen:

Er zijn inmiddels 881 tuinen onderzocht in 21 gemeenten met in totaal 17.279 waarnemingen van 17 verschillende wilde zoogdiersoorten (muizen zijn samengevoegd). Een bijzondere waarneming was een wezel in Arnhem. Ook vogels worden waargenomen en daarvan was de meest bijzondere een draaihals in Meppel.

 
Afbeelding 1. De wezel in Arnhem. Zie jij hem?

Natuurlijk stond de huiskat op nummer één als het gaat om het aantal waarnemingen van zoogdieren. Maar welke wilde zoogdiersoorten hebben we nou het meest gezien? Hier volgt een top 5:

  1. Muizen
  2. Egel
  3. Europees konijn
  4. Bruine rat
  5. Europese haas

Ook de eekhoorn, steenmarter en vos werden vaak gezien maar hebben het niet gehaald tot de top vijf .

Hou onze berichten de komende tijd in de gaten voor een uitgebreider overzicht van de verzamelde gegevens!

Inmiddels zijn vele inwoners van gemeenten geïnspireerd geraakt door dit project. Zij hebben veel geleerd over de wilde dieren die in hun tuinen voor kunnen komen en wat deze nodig hebben. Er zijn mooie ideeën ontstaan om tuinen te vergroenen en toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld egels. Sommigen inwoners gooiden het roer volledig om van steen naar groen. Anderen konden met slechts kleine aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het wippen van een paar tegels of het creëren van een rommelhoekje van takken en afgevallen bladeren, al een mooie invulling geven aan het vergroten van de biodiversiteit in hun tuin.

Op zoek naar nieuwe gemeenten
We hebben nog lang niet alle gemeenten onderzocht. Nieuwe gemeenten zijn dan ook van harte welkom om zich aan te melden voor dit project. Meer weten? Mail naar: info@silvavir.com of bel: 0570-244037.

Klik voor meer informatie op onderstaande links:

Project Wildcamera – Zoogdieren in de achtertuin

Info flyer Wildcamera – Zoogdieren in de achtertuin

Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten!

Zenderonderzoek habitatgebruik egels Zoetermeer

Dit project is opgezet in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR), de Zoogdiervereniging, het Belgische Natuurpunt en Silvavir ecologisch advies. Silvavir is het centrale aanspreekpunt en landelijke coördinator.

 

Het is leuk als je dit bericht deelt!