0570-244037 info@silvavir.com

De Browning 2019 Strike Force Pro HD X is de opvolger van de eerder door ons geëvalueerde Strike Force Pro (https://www.silvavir.com/onze-ervaringen-met-de-strike-force-pro-wildcamera-van-browning/)
De camera heeft een robuuste behuizing en een reactietijd van 0,16 seconden, wat ERG snel is. Hij is voorzien van een praktisch 1,5 inch beeldscherm wat het instellen eenvoudig en gebruiksvriendelijk maakt, maar er ook voor zorgt dat de camera makkelijk in de juiste richting is te richten. Hoewel de resolutie is in te stellen op verschillende resoluties blijven vooral de videobeelden soms wat korrelig. De Strikeforce Pro X is ontworpen voor Lithium- of alkaline batterijen, NiMh batterijen kunnen wel worden gebruikt, alleen geeft de batterij-indicator dan bij volle batterijen al een capaciteit van ca 50% weer.
De camera is uit te rusten met een externe batterypack of externe 12V voeding waardoor dit euvel kan worden gemitigeerd. Met een prijs van €199,- inclusief BTW is dit een zeer vriendelijk model van een gerenommeerd merk wat een prima kwaliteit levert.

Browning 2019 Strike Force Pro X: Eindscore 6,9 Adviesprijs: 199 euro

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
– Zeer snelle detectietijd en een respectabele hersteltijd

– Een infraroodflits die in theorie zo’n 20 meter reikt. In praktijk werd dat nét gehaald

– Ingebouwde viewer die ook te gebruiken is om de camera optimaal te richten

– Degelijk sluitmechanisme

– Handige batterijslede waarin batterijen eenvoudig te plaatsen zijn

– Intuïtief menu

– Makkelijk uit te breiden met externe voeding of batterypack

– De camera is niet gebouwd voor gebruik met oplaadbare NiMh batterijen

– Infrarood flits

-Ook met gebruik van een pythonslot is de camera te openen

– Alleen een statiefaansluiting aan de onderzijde van de camera. Daarom niet compatibel met alle soorten bevestigingssteunen

Testbeelden Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op:

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit: score 7,7
 • Behuizing

De behuizing van de Browning 2019 Strike Force Pro X is net als de andere Strike Force modellen van hard plastic gemaakt. Het voelt degelijk en robuust aan. Dit model heeft een camouflage patroon aan over de gehele camera wat iets afwijkt van zijn voorganger. Het ontwerp van de camera is er gebruksvriendelijk en voelt robuust. Aan de voorzijde zit een klepje waarbij de onderste helft van de camera openklapt. Hierachter zit het bedieningspaneel met 1,5 inch kleurenscherm. De 6x AA batterijen gaan in een speciale batterijslede, die d.m.v. een kliksysteem onderin de camera schuift. De slede is makkelijker te verwijderen dan bij voorgaande modellen waarbij de eject-knop nogal zwaar liep.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het menu is zeer overzichtelijk en bediening met de vierpunts druktoetsen werkt intuïtief. De overige knoppen zijn overzichtelijk. Het kleurenscherm is helder en kan ook worden gebruikt om de juist beeldhoek te bepalen als de camera wordt uitgezet. Het goed richten vergt wat oefening aangezien je bij het plaatsen makkelijk met je gezicht voor de lens komt en daardoor niet op het scherm kunt zien waar de camera naartoe gericht staat.

 • Ophangmechanisme

De camera heeft aan de achterzijde een robuuste metalen plaat met ribbels waarmee de camera stevig tegen een oppervlak is te hangen. Doormiddel van een schroef kan de kijkrichting worden aangepast.. Er is een uitsparing voor zowel een Pythonslot als een kleine sjorband (bijgeleverd), deze zitten in de metalen plaat. Op de onderzijde bevindt zich een schroefdraad voor een statief. Browning levert zijn eigen merk boomvorken, maar de schroefdraad is universeel.

 • Diefstalpreventie

Aan de achterzijde in de ophangplaat bevindt zich een uitsparing voor een Pythonslot. De schroef wekt de indruk dat de plaat kan worden losgedraaid waardoor de camera zou kunnen worden verwijderd zonder sloten te hoeven verwijderen maar dit is niet het geval. Doordat de uitsparing voor een pythonslot in de ophangplaat is aangebracht, is het wél mogelijk om de camera te openen terwijl deze in positie is gebracht.
Browning beschikt over zijn eigen merk camera behuizing, deze is ook geschikt voor de Strike Force modellen.

 • Ingebouwde viewer

Prima 1,5 inch kleurenscherm. Overzichtelijk menu. Handig voor het instellen van de kijkhoek bij het plaatsen. Het inzien van beelden op de geheugenkaart is tevens eenvoudig te doen. Het goed richten met behulp van het beeldscherm vergt wat oefening aangezien je bij het plaatsen makkelijk met je gezicht voor de lens komt en daardoor niet op het scherm kunt zien waar de camera naartoe gericht staat.

 

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 7,9
 • Belichting en zichtbaarheid

De Browning 2019 Strike Force Pro X is een “red glow” camera, wat betekent dat ereen lichte rode gloed te zien is wanneer de camera beelden maakt waarbij de IR flitser in werking is. Uit de testopstelling blijkt dat de belichting van het infraroodlicht goed gebalanceerd is met een bereik van 20 meter.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter op alle afstanden geactiveerd door een van rechts naar links wandelend persoon. Op een afstand van 20 meter werd te camera echter maar minimaal getriggered. De afstand waarop foto’s getriggerd worden in de test waarbij in het verlengde van camera wordt gelopen door de testpersoon laat zien dat daar de afstand van 20 meter niet gehaald wordt. Bij een afstand van 20 m. is de detectie beduidend minder dan op de kortere afstanden. 15 meter is wat ons betreft echt de maximum afstand, de camera is beter geschikt voor de afstanden tot en met 10 meter.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

Op de verpakking staat dat de Browning 2019 Strike Force Pro X een reactiesnelheid heeft van 0,22 seconde en een hersteltijd heeft van 0,6 seconde. Uit de review van Trailcampro blijkt zelfs een triggersnelheid van 0,16 seconde. Dat is razend snel! In onze gestandaardiseerde testopstelling heeft dit model camera 36 foto’s gemaakt. De test foto’s laten zien dat de test persoon zeer dichtbij de buitenrand van de foto wordt geregistreerd. Dat geldt voor zowel de afstanden tot en met 15 meter. Dit geeft aan dat de bewegingssensor en reactiesnelheid zeer goed is.

 • Detectiehoek en beeldhoek

Op de verpakking of website van de fabrikant staat niets over de detectiehoek of beeldhoek. De standaard testopstelling van ons levert een resultaat op wat in vergelijking met andere wildcamera’s iets smaller lijkt. Uit de review van Trailcampro komt een detectiehoek van 41,9° en een beeldhoek van 43,7°. De camera biedt geen keuze wat betreft instelling van beeldhoek of lengte x breedte verhoudingen van beelden.

 

3. Voeding. Score 8,2
 • Batterijen

Aantal: 6x AA batterijen. Type: Lithium of Alkaline. Wat ons betreft een groot gemis dat dit model camera niet ontworpen is voor gebruik met oplaadbare NiMh batterijen. Camera’s die zijn gemaakt voor gebruik met lithium en/of Alkaline batterijen werken vaak wel met oplaadbare NiMh of NiZn batterijen. Het risico is echter dat de camera uitvalt bij piekspanning (nachtvideo). Ook waarschuwt de fabrikant meestal in de gebruikershandleiding dat er operationele problemen kunnen optreden. Wij hebben de testbeelden van dit model camera zonder problemen gemaakt met NiMh batterijen. Wel gaf de batterij-indicator aan dat de capaciteit maar 50% was hoewel er met volle batterijen is gewerkt.

 • Levensduur

Als de camera iedere 24 uur 35 dag- en 35 nachtfoto’s zou maken dan is de levensduur van een set van 6 lithium baterijen 12,6 maanden. Als de camera iedere 24 uur 15 dag- en 15 nachtvideo’s zou maken dan is de levensduur van een set van 6 lithium batterijen 3,2 maanden. Bron: Trailcampro. Dit is langer dan de levensduur die wordt bereikt met camera’s van andere merken in de vergelijkbare prijsklasse.

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug voor het aansluiten van externe voeding. Deze plug is relatief standaard, er is een externe voeding van Browning op aan te sluiten zoals wij hebben beschreven in onze blog. Daarnaast was het een fluitje van een cent om een 12V. adapter te vinden die dezelfde aansluiting had.

 

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 5
 • Foto en/of video (Hybride)

Foto’s en video’s worden ondersteund. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1 tot 8. Videolengte kan worden afgesteld op 5s., 10s., 20s.,30s. 1 min. En 2 min. De interval kan op minimaal 1 seconden worden ingesteld.

 • Time lapse (alleen overdag)

De timelapse functie geeft de mogelijkheid om met zelf in te stellen intervallen een foto te laten maken, hierbij kan worden aangegeven hoe lang dit moet doorlopen. Hieraan is een maximum van 1 dag gesteld wat ons nogal onlogisch lijkt. De timelapse maakt periodiek foto’s overdag, daarnaast maakt de camera extra foto’s wanneer de PIR wordt getriggered.

 • Timerfunctie

De camera biedt de mogelijkheid om de infrarood flits in te stellen naar gelang het gebruik; fast motion, voor korte afstanden, long range voor monitoring in het open veld en power save waarbij de IR flits minimaal is om batterijen te sparen.
Daarnaast is er de mogelijkheid voor “smart IR” wat betekent dat de camera naar gelang de batterijcapaciteit zijn infrarood flits zal aanpassen.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Geen overige bijzonderheden

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van externe aansluitingen en de beschikbaarheid van externe bewegingssensoren of zonnepanelen. Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

 

5. Beeldkwaliteit. Score 6
 • Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je twee video’s maar hier staan veel meer van onze originele test- en praktijkbeelden: https://silvavir.stackstorage.com/s/onAUivXYkf4Sl02

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed gebalanceerd en het bereik is 20 meter

 • Korreligheid en resolutie

Zowel de foto- als videobeelden doen wat korrelig aan en kleuren zijn iets flets. Optie voor het instellen van de camera op verschillende resoluties. Voor foto’s is dat 4, 8, 12 of maximaal 20 Mp en voor video is dat 1296x720p.

 

Wildcamera reviews door Silvavir
In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier. Zie ook

Het is leuk als je dit bericht deelt!