0570-244037 info@silvavir.com

Begin dit jaar hebben wij  reptielenschermen geplaatst op een bouwterrein, zandhagedissen afgevangen en verplaatst naar een nieuw ingericht leefgebied om te voorkomen dat tijdens de bouw zandhagedissen worden gedood. Eerder schreven wij daarover dit bericht.

De afgelopen vangperiode zijn wij vrijwel dagelijks op locatie geweest om alle zandhagedissen uit het gebied weg te vangen. In de ochtenden zijn we telkens begonnen met het lopen van een transect op zoek naar zonnende dieren in combinatie met controles van tapijttegels die ze gebruiken om onder op te warmen. Na het voorzichtig optillen van een tegel kon een zandhagedis met de hand gevangen worden. Ook boomstammetjes en takken werden opgetild om zo veel mogelijk dieren te vinden. De gevangen zandhagedissen werden in een nieuw ingericht leefgebied, gelegen direct naast het bouwterrein, weer uitgezet.


Afbeelding 1. Twee mannelijke zandhagedissen in één van de vangemmers langs een reptielenscherm.

Na een korte pauze, en tegen de tijd dat de zon wat hoger aan de hemel stond begon ronde twee. De zandhagedissen zijn dan opgewarmd en gaan aan de wandel waarbij ze in één van de vele vangemmers kunnen lopen. Tijdens deze ronde liepen we structureel de reptielenschermen af met daarlangs de ingegraven potvallen. Hier haalden we alle dieren uit die in de emmers waren gevallen en ook deze werden uitgezet in het nieuwe leefgebied.

Nieuw leefgebied zandhagedis
Afbeelding 2. Het nieuwe aangelegde leefgebied kort na aanleg. Het gebied is voorzien van zandplekken, nieuwe aanplant van heide, struiken en boompjes en takkenrillen en sluit aan op bestaand leefgebied. 

Het aantal vangsten nam naar verloop van tijd aanzienlijk af. In de eerste weken vingen we 8-10 exemplaren per dag, daarna 4-6, vervolgens 0-2 en in de laatste vangweek hebben we de laatste 3 exemplaren weggevangen. In totaal zijn er 54 zandhagedissen gevangen en verplaatst.

Afbeelding 3. Deze zandhagedis mag zijn nieuwe leefgebied gaan verkennen.

Vrijdag 31 mei hebben we de tapijttegels en reptielenschermen met vangemmers die los in het gebied stonden weer opgeruimd. De vangperiode loopt namelijk tot juni, daarna mag er niet meer gevangen worden omdat de zandhagedis vrouwtjes dan beginnen met hun ei-afzet. Al het onderzoeksmateriaal is verwijderd, schoongemaakt en opgeslagen in ons materiaaldepot en zo klaar voor het volgende vangproject!

Afbeelding 4. Alle materialen zijn schoongemaakt en opgeslagen in het materialendepot voor hergebruik.

Het is leuk als je dit bericht deelt!