0570-244037 info@silvavir.com

Met het project ‘Wild in je Achtertuin’ willen we in zoveel mogelijk tuinen camera’s plaatsen, die zichtbaar maken welke bijzondere bezoekers er in die tuinen leven. Je leert zo niet alleen over welke dieren er leven in je tuin, maar je leert ook hoe je je tuin (nog) aantrekkelijker kan maken voor deze soorten. Steeds meer dieren zoeken de stad op en maken gebruik van groen in voor- en achtertuinen. Door gegevens van stads- en dorpsbewoners (jou!) op te halen met de wildcamera, krijgen we zicht op waar de dieren zich bevinden.

Het verschil tussen ‘project Wildcamera-zoogdieren in de achtertuin’ en project ‘Wild in de Achtertuin’ is eigenlijk heel klein. Beide vormen in de basis hetzelfde burgerparticipatieproject. Project Wildcamera draait al sinds 2015 in opdracht van gemeenten binnen gemeentegrenzen en wordt gestuurd door lokale vrijwilligers. Het geeft bewoners de kans met hun tuin mee te doen in wetenschappelijk onderzoek door een wildcamera te laten opstellen op hun erf. De gemeente financiert Silvavir voor de coördinatie en huurt camera’s voor de vrijwilligers die deze uitzetten bij deelnemers. Project Wild in de Achtertuin draait sinds 2022 parallel hieraan op landelijke schaal en stimuleert particuliere wildcamerabezitters om mee te doen met hetzelfde initiatief. Een financiële bijdrage van het prins Bernhard Cultuurfonds heeft project Wild in de Achtertuin mogelijk gemaakt. Beide projecten verzamelen gegevens met hetzelfde gestandaardiseerde wildcamera opstelling (de Sardientjesmethode) en de resultaten worden op een centrale plek verzameld. 

Meedoen?
Ben je in het bezit van een tuin en lijkt het je leuk om te ontdekken wat er in jouw tuin leeft? Meld je dan aan als deelnemer via het deelnemersformulier via deze link. Daarna ontvang je automatisch alle instructies over het project.

Wil je helpen met de begeleiding van deelnemers en de verwerking van hun beeldmateriaal in een dataverwerkingssysteem? Binnenkort kun je je op onderstaande pagina aanmelden als vrijwilliger.

Verder lezen?
https://www.zoogdiervereniging.nl/wildinjeachtertuin

Wild in je achtertuin is een samenwerking van:

Het is leuk als je dit bericht deelt!