0570-244037 info@silvavir.com

Er zijn tegenwoordig, naast de vertrouwde A-merken, ook aardig wat budget wildcamera’s te koop. Dit zijn vaak merkloze camera’s uit China die via websites als aliexpress.com of, bijvoorbeeld, een supermarktketen als de Aldi te koop worden aangeboden. We krijgen regelmatig vragen over dit soort camera’s. Aanleiding voor ons om de prestaties van deze camera’s eens onder de loep te nemen. De Outlife HT-001 is in 2018 uitgekomen en is verkrijgbaar via Aliexpress.com. Met een prijs van €30,80 is dit één van de goedkoopste wildcamera’s op de markt.

De Outlife Suntek HT-001 heeft een plastic behuizing die spatwater dicht is (IP54). Aan de zijkant en achterkant van de camera is een uitsparing om een sjorband doorheen te halen, hiermee kan de camera worden opgehangen. De camera kan ook op een statief of boomvork geschroefd worden door middel van het schroefdraad aan de onderzijde. Er is geen mogelijkheid om een (python)slot te bevestigen. De achterkant heeft een holle vorm, maar geen ribbels voor extra grip bij bevestiging aan een boom.

Aan de onderzijde zit een klepje met rubberen pakking welke met een plastic/metalen klemmetje wordt afgesloten. Het klepje biedt toegang tot een uit-test-aan schuifknopje, de micro sd-kaart, de usb-aansluiting en het batterijencompartiment. De sluiting is echter niet erg stevig en de rubberen pakking valt gemakkelijk uit het klepje.  Het klepje dat de batterijen in het compartiment moet houden voelt kwetsbaar aan.

In tegenstelling tot de meeste andere wildcamera’s vindt de bediening en het aanpassen van de instellingen plaats via een afstandsbediening. Wanneer de camera in het veld staat, moet je de afstandsbediening niet vergeten als je nog iets in wilt stellen. De bediening is niet overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

De beeldkwaliteit en reactiesnelheid zijn matig. De camera heeft het na een aantal keren begeven. Dat geeft geen vertrouwen in de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de camera. In combinatie met de zeer matige prestaties en de gebruiksonvriendelijke bediening adviseren  wij de camera niet aan te schaffen. Gevalletje goedkoop is duurkoop.

Outlife HT-001 Digital Trail Camera: Eindscore 4,3, Adviesprijs €30,80

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
 • De camera is gebouwd voor gebruik met diverse typen oplaadbare batterijen
 • Batterijen zijn ook te vervangen voor een 6V adapter (niet bijgeleverd).
 • Optie voor zonnepaneel

.

 • Instellen kan alleen via afstandsbediening of softwareprogramma op pc. Via de bijgeleverde USB worden de instellingen opgeslagen in de camera.
 • Matig beeldkwaliteit
 • Matig sluitmechanisme
 • Geen optie voor slot (diefstalpreventie)
 • Geen grip aan de achterzijde
 • Camera ging defect na korte in gebruikname

Testbeelden

Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/79aXv0hwxeOuZjm

 

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit: score 2,7
 • Behuizing

De Outlife Suntek HT-001  heeft een plastic behuizing die spatwater dicht is (IP54). De behuizing voelt goedkoop aan, is dichtgeschroefd en het klepje aan de onderkant gaat met het klemmetje niet strak dicht. De rubber pakking valt gemakkelijk uit het klepje als je hem opent. De achterkant heeft een holle vorm en geen ribbels voor grip.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het aanpassen van de instellingen gebeurd via een afstandsbediening of software op de computer. Via de bijgeleverde USB kabel worden de instellingen opgeslagen in de camera. De camera zelf heeft geen bediening met knoppen. Nadeel van deze manier van instellen is dat het niet overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Bovendien werkt de afstandsbediening op een batterij welke natuurlijk ook leeg kan raken.

 • Ophangmechanisme

De camera heeft aan de zijkant en achterzijde een uitsparing voor een kleine sjorband. Aan de onderzijde bevindt zich een schroefdraad voor een statief. De camera heeft aan de achterkant geen grip in de vorm van ribbels. Hierdoor glijdt de camera gemakkelijk uit positie.

 • Diefstalpreventie

De camera heeft geen uitsparingen voor een (python)slot.

 • Ingebouwde viewer

Er is geen ingebouwde viewer aanwezig.

 

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 3,9
 •  Belichting en zichtbaarheid

De Outlife Suntek HT-001 is onzichtbaar wanneer de camera beelden maakt waarbij de IR flitser in werking is. Uit de testopstelling blijkt dat de belichting van het infraroodlicht redelijk is tot maximaal 15 meter.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter geactiveerd door een van rechts naar links wandelend persoon. De afstand waarop foto’s getriggerd worden in de test waarbij in het verlengde van camera wordt gelopen door de testpersoon laat zien dat de afstand van 20 meter niet gehaald wordt.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

In de gebruiksaanwijzing staat dat de Outlife Suntek HT-001 een reactiesnelheid heeft van 1,1 seconde en een hersteltijd heeft van 1 seconde. De test foto’s laten zien dat de test persoon vaak te laat wordt geregistreerd. Dat geldt voor de 5 en 10 meter afstand. Op 15 meter afstand is de testpersoon bijna aan de buitenrand van de foto te zien en op 20 meter afstand al wat meer midden op de foto. Dit geeft aan dat de bewegingssensor en reactiesnelheid in zijn algemeenheid zeer matig zijn.

 • Detectiehoek en beeldhoek

De camera heeft een detectiehoek van 60° en een beeldhoek van 90°.

 

3. Voeding. Score 5
 •  Batterijen

Aantal: 4x AA batterijen. De camera is geschikt voor Lithium, Alkaline en herlaadbare batterijen, dit is echter niet specifiek in te stellen op de camera zelf. Wij hebben de testbeelden van dit model camera zonder problemen gemaakt met NiMh batterijen.

 • Levensduur

Volgens de fabrikant zal de camera met een volle set batterijen maximaal 6 maanden in het veld kunnen blijven staan, dit lijkt minder dan met camera’s van andere merken met een gelijk aantal batterijen.

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een standaard plug voor het aansluiten van een externe voeding van 6V. Daarnaast is er de mogelijkheid om een zonnepaneel aan te sluiten.

 

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 4,2
 • Foto en/of video (Hybride)

Foto’s, video’s ondersteund. Hybride is niet mogelijk. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1, 3, 6, of maximaal 9. Videolengte kan worden ingesteld tussen de 10 en maximaal 90 seconden. De interval kan op minimaal 1 seconden worden ingesteld.

 • Time lapse

Deze camera heeft een time lapse functie.

 • Timerfunctie

De timerfunctie geeft de mogelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen wordt getriggerd binnen een bepaalde tijd range.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Geen overige bijzonderheden.

 • Custom opties

Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

 

5. Beeldkwaliteit. Score 5,3
 •  Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je twee video’s maar hier staan veel meer van onze originele test- en praktijkbeelden: https://silvavir.stackstorage.com/s/79aXv0hwxeOuZjm

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed gebalanceerd en het bereik is 15 meter.

 • Korreligheid en resolutie

Zowel de videobeelden als de foto’s zijn vrij korrelig. Kleurbalans overdag is matig.

 

Wildcamera reviews door Silvavir

In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook

 • deze camera werd geleverd door alieexpress.com
 • Bekijk ook onze andere budgetcamera review: Maginon WK4 WIFI
Het is leuk als je dit bericht deelt!