0570-244037 info@silvavir.com

Na een levensduur van anderhalf jaar De Maginon WK4 WIFI is een budget camera die onder de €100 wordt aangeboden door winkels als ALDI. We krijgen regelmatig vragen over dit soort camera’s, dus is het een logisch vervolg dat we de camera opnemen in onze lijst met beoordelingen.

De Maginon WK4 heeft een plastic behuizing die spatwater dicht is (IP54), de voorkant kan openklappen waar een overzichtelijke knoppen opstelling zit. De knoppen zijn bevestigd op een achterliggende printplaat, welke enige speling heeft waardoor de knoppen enigszins los kunnen bewegen. Dat geeft geen stevige indruk. Het kleurenscherm is voor een wildcamera erg groot, wat prettig en overzichtelijk werkt. Helaas zit het beeldscherm aan de binnenzijde van de openslaande deur dus het scherm is niet bruikbaar om de camera te richten. De klep wordt met twee plastic/metalen klemmetjes afgesloten, dit lijkt niet erg robuust.

Aan de achterzijde van de camera is een uitsparing om een sjorband doorheen te halen, hiermee kan de camera worden opgehangen, ook is er de mogelijkheid om de camera op een statief of boomvork te schroeven. De camera heeft zelf geen mogelijkheden om de richting verder in te stellen.

Er is op de klep een uitsparing om een hangslot in te bevestigen zodat de camera niet geopend kan worden, deze is echter van plastic dus vrij eenvoudig af te breken bij kwade intenties. Aan de achterzijde heeft de camera een uitsparing voor een pythonslot, dit is robuuster bevestigd.

Er wordt de mogelijkheid geboden om beelden via WIFI en Bluetooth op afstand in te zien, deze functionaliteit heeft het bij ons echter slechts een maand gedaan. Dit kan een uitzondering zijn maar draagt niet bij aan het vertrouwen wat wij hebben in de robuustheid van de camera.

De beeldkwaliteit en reactievermogen zijn redelijk tot goed, hoewel de hersteltijd erg lang is, heeft de camera veel instelbare opties en maakt goede beelden. Daarom is het een camera die zeker voor particulier gebruik goed is in te zetten. Wij zouden de camera zelf niet voor professionele doeleinden adviseren.

 

Update 10 januari 2022

Na een levensduur van anderhalf jaar, is de camera na een maand in het veld te hebben gestaan bezweken aan de barre omstandigheden van de Nederlandse winter. Vocht heeft de sensoren aangetast waardoor er geen foto’s meer worden genomen, ook zit er vocht achter de lens en start de camera pas na enkele pogingen op. De SD kaart wordt niet meer herkend. Het is aan te bevelen deze camera hobbymatig te gebruiken en hem zo veel mogelijk op een droge plek te plaatsen.

 

Maginon WK4 WIFI: Eindscore 6,3. Adviesprijs: 89,95 euro*

PLUSPUNTEN MINPUNTEN

– Een redelijke detectietijd van 0,4sec.- De infraroodflits heeft een bereik van max. 15 meter wat voor de meeste particuliere opstellingen voldoende is.

– Groot kleurendisplay met intuïtief menu.

– De camera is gebouwd voor gebruik met diverse typen oplaadbare batterijen.

– Batterijen zijn ook te vervangen voor een 6V adapter (niet bijgeleverd).

– De hersteltijd is in te stellen maar begint bij 5 seconden, dit is erg traag.

– Kleurendisplay is helaas niet te gebruiken om de camera te richten.

– Matig sluitmechanisme

– Alleen een statiefaansluiting aan de onderzijde van de camera. Daarom niet compatibel met alle soorten bevestigingssteunen.

-Levensduur van anderhalf jaar.

*De geteste camera is destijds aangeschaft voor €89,95. Inmiddels worden er nieuwere modellen aangeboden voor andere prijzen.

Testbeelden

Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/vfz6H508RvCawRL

 

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit: score 6.0
 • Behuizing

De behuizing van de Maginon WK4 is van hard plastic gemaakt. Het voelt redelijk aan, de sluiting is echter niet optimaal. Daarnaast is hij spatwaterdicht, het rubber aan de sluiting is nogal dun. Het ontwerp van de camera is erg gebruiksvriendelijk maar voelt niet robuust. Aan de voorzijde zit een klepje waarbij de camera openklapt. Aan de binnenzijde zit een groot kleurenscherm.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het menu is zeer overzichtelijk en bediening met de verschillende druktoetsen werkt intuïtief. Het kleurenscherm is helder en groot, helaas kan het niet worden gebruikt om de camera in het veld uit te zetten aangezien het scherm aan de binnenkant van de klep zit en dus nooit de juiste kant op wijst wanneer je hem opent.

 • Ophangmechanisme

De camera heeft aan de achterzijde ribbels waarmee de camera redelijk stevig tegen een oppervlak is te hangen. De kijkrichting kan echter niet worden aangepast. Er is een uitsparing voor zowel een Pythonslot als een kleine sjorband (bijgeleverd). Op de onderzijde bevindt zich een schroefdraad voor een statief. Maginon levert tevens een klein statief bij de camera, dit is echter niet getest omdat het er niet robuust genoeg uit zag.

 • Diefstalpreventie

Aan de achterzijde bevindt zich een uitsparing voor een Pythonslot. Doordat de uitsparing voor een pythonslot in de ophangplaat is aangebracht, is het wél mogelijk om de camera te openen terwijl deze in positie is gebracht. Hiervoor is een oogje aan de camera gemaakt waarmee een hangslot kan worden geplaatst, met enig geweld is dit oogje echter makkelijk af te breken.
Maginon biedt op hun website (link hieronder) een metalen bekisting die diefstal moet voorkomen.

 • Ingebouwde viewer

Prima 2,36 inch kleurenscherm. Overzichtelijk menu. Het inzien van beelden op de geheugenkaart is eenvoudig te doen. Het goed richten met behulp van het beeldscherm is niet mogelijk door de plaatsing van het scherm ten opzichte van de cameralens.

 

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 5,5
 • Belichting en zichtbaarheid

De Maginon WK4 is een “red glow” camera, wat betekent dat er een lichte rode gloed te zien is wanneer de camera beelden maakt waarbij de IR flitser in werking is. Uit de testopstelling blijkt dat de belichting van het infraroodlicht goed gebalanceerd is met een bereik van max 15 meter.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10 en 15 meter geactiveerd door een van rechts naar links wandelend persoon. Op een afstand van 20 meter werd de camera niet getriggerd. De afstand waarop foto’s getriggerd worden in de test, waarbij in het verlengde van camera wordt gelopen door de testpersoon, laat zien dat daar de afstand van 20 meter niet gehaald wordt. Bij een afstand van 15 meter is de detectie beduidend minder dan op de kortere afstanden. 10 meter is wat ons betreft echt de maximum afstand, de camera is beter geschikt voor kleine dieren in de afstanden tot en met 5 meter of grof wild op een iets grotere afstand.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

Op de verpakking staat dat de Maginon WK4 een reactiesnelheid heeft van 0,4 seconde en een hersteltijd heeft van 5 seconden. Dat is niet heel erg snel. In onze gestandaardiseerde testopstelling heeft dit model camera maar 8 foto’s gemaakt. De test foto’s laten zien dat de test persoon redelijk dichtbij de buitenrand van de foto wordt geregistreerd op 5 en 10 meter afstand. In de afstand van 15 meter is de test persoon halverwege het beeld. Dit geeft aan dat de camera een redelijke reactiesnelheid heeft op korte afstanden maar voor afstanden boven 10 meter eigenlijk niet geschikt is.

 • Detectiehoek en beeldhoek

Volgens de fabrikant heeft de Maginon WK4 een detectiehoek van 40° en een beeldhoek van 46°, dit is redelijk gemiddeld. De camera biedt geen keuze wat betreft instelling van beeldhoek of lengte x breedte verhoudingen van beelden.

 

3. Voeding. Score 6,7
 • Batterijen

Aantal: 8x AA batterijen. Type: Lithium of Alkaline. De camera is geschikt voor zowel Alkaline- als herlaadbare batterijen, dit is echter niet specifiek in te stellen op de camera zelf. Wij hebben de testbeelden van dit model camera zonder problemen gemaakt met NiMh batterijen.

 • Levensduur

Volgens de fabrikant zal de camera met een volle set batterijen maximaal 6 maanden in het veld kunnen blijven staan, dit lijkt minder dan met camera’s van andere merken met een gelijk aantal batterijen.

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug voor het aansluiten van externe voeding. Deze plug is relatief standaard, er is een externe voeding van 6V op aan te sluiten. Daarnaast biedt Maginon de mogelijkheid om een zonnepaneel aan te sluiten wat te verkrijgen is op hun website (link hieronder).

 

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 6,7
 • Foto en/of video (Hybride)

Foto’s en video’s worden ondersteund. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1 tot 9. Videolengte kan worden afgesteld op 10 tot 180 seconden. Het interval kan op minimaal 5 seconden worden ingesteld.

 • Time lapse (alleen overdag)

De timelapse functie geeft de mogelijkheid om met zelf in te stellen intervallen een foto te laten maken, hierbij kan worden aangegeven hoe lang dit moet doorlopen. De timelapse maakt periodiek foto’s overdag, daarnaast maakt de camera extra foto’s wanneer de PIR wordt getriggered.

 • Timerfunctie

De camera biedt verschillende timer mogelijkheden om de camera in- en uit te schakelen naar gelang een bepaald schema wordt ingesteld.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

De Maginon WK4 stond aangeprezen als een WIFI camera, waarbij met behulp van Bluetooth, WIFI en een app foto’s kunnen worden bekeken zonder dat de camera fysiek hoeft te worden aangeraakt. Dit is vooral handig als de camera op een lastig te bereiken plaats als een boom of mast staat. Men moet echter wel binnen bereik van Bluetooth zijn (enkele meters) om de WIFI functie te activeren. Helaas heeft deze functionaliteit het bij ons in de eerste maand al begeven.

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van externe aansluitingen en de beschikbaarheid van externe bewegingssensoren of zonnepanelen. Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

 

5. Beeldkwaliteit. Score 6,8
 • Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je een video maar hier staan veel meer van onze originele test- en praktijkbeelden: https://silvavir.stackstorage.com/s/vfz6H508RvCawRL

 

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed gebalanceerd en het bereik is 15 meter

 • Korreligheid en resolutie

Zowel de foto- als videobeelden zijn scherp met heldere kleuren. Optie voor het instellen van de camera op verschillende resoluties. Voor foto’s is dat 4- tot maximaal 16 Mp en voor video is dat 720×480 tot 1920x1080p.

 

Wildcamera reviews door Silvavir
In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook

Het is leuk als je dit bericht deelt!