0570-244037 info@silvavir.com

In 2020 hebben wij een vergelijking gemaakt tussen een tweetal warmtebeeldcamera’s van het merk TrackIR. Hierbij zijn we vooral ingegaan op het verschil in lensgrootte en de toepassing binnen het ecologische werkveld. De tijd staat niet stil en warmtebeeldcamera’s die destijds van behoorlijke kwaliteit waren, worden inmiddels langzaam ingehaald door nieuwere modellen. Het is inmiddels de moeite waard om een vergelijking te maken tussen de camera’s uit 2020 en nieuwere modellen binnen hetzelfde prijssegment.

Wij hebben via Wildlife Monitoring Solutions de mogelijkheid gekregen om een drietal warmtebeeldcamera’s van het merk Hikmicro te testen. Het gaat hier om de modellen uit de Falcon lijn; FQ25, FQ35 en FQ50 waarbij het getal de brandpuntafstand aangeeft. Hoe hoger dat getal, des te verder weg kun je je beeld nog scherp stellen, maar des te smaller de beeldhoek.

De gehele Falcon lijn uit 2023 is een behoorlijke upgrade ten opzichte van de warmtebeeldcamera uit 2020. Waarbij de TrackIR-Pro50 in 2020 voor zijn tijd een kwalitatief erg goed beeld gaf, lijkt het ten opzichte van de huidige warmtebeeldcamera’s nogal blurry.

Foto output van de Hikmicro’s is 720×576 pixels wat al een stuk meer is dan de 640×480 px die de TrackIR produceerde. De beeldhoek van de TrackIR-Pro50 is het meest te vergelijken met de FQ35 van Hikmicro. Het detailniveau van de laatste is echter een stúk scherper.

Figuur 1. Vergelijking van warmtebeelden van een gevel op een afstand van ca. 25m.

Die scherpte is goed merkbaar wanneer er dieren worden geobserveerd. Waar je met de TracjkIR-Pro50 op een afstand van 5 meter een muis vooral herkent aan zijn silhouet en beweging, kun je met de huidige camera’s de verschillende hittegebieden op de muis waarnemen.

Figuur 2. Bosmuizen waargenomen met de Hikmicro FQ50 en FQ25.

Het scherpstellen van Hikmicro Falcon lijn gaat erg soepel, maarbij er een redelijk groot bereik wordt behaald. Onderstaande video laat een bosmuis zien, op ca 3 meter in detail gefilmd met de FQ25 waarna wordt uitgezoomd naar een woning op circa 30 meter afstand.

Figuur 3. Video van bosmuis met de FQ25 op circa 3m afstand.

De beeldhoek van de drie camera’s verschilt erg waarbij wij voor het waarnemen van vleermuizen graag gebruik maken van een brede lenshoek om een object goed in de gaten te kunnen houden, kan het bij het speuren naar wild juist prettig zijn om verder weg te kunnen kijken en is een smalle lenshoek met een forse zoomfunctie aan te raden. Om een beeld te geven van het verschil in lenshoek is in onderstaande afbeelding een stevige eik op een afstand van circa 30 meter gefotografeerd.

Figuur 4. Verschil in beeldhoek van de Hikmicro FQ25, FQ35 en FQ50.

Tot slot een weergave waarvoor Silvavir Ecologisch Advies warmtebeeldcamera’s hoofdzakelijk toepast; het waarnemen van vleermuizen.

Figuur 5. Een vleermuis op circa 30m afstand, gefilmd met een Hikmicro FQ50.

De Hikmicro Falcon lijn is een relatief betaalbare serie warmtebeeldcamera’s die een kwalitatief hoogstaand beeld geven wat goed is in te zetten bij ecologisch onderzoek naar warmbloedige dieren.

Meer beeldmateriaal is te vinden op: BEELDMATERIAAL

Warmtebeeldcamera’s zijn onder andere te koop bij Wildlife Monitoring Solutions.

Mocht je daar een warmtebeeldcamera bestellen, geef dan aan dat je onze review hebt gelezen en je krijgt een leuke korting!

Het is leuk als je dit bericht deelt!