0570-244037 info@silvavir.com
De Bushnell core DS-4K No Glow heeft een dubbele lens voor dag en nacht. De sensor- en lenscombinatie is zo afgestemd dat zowel overdag als ’s nachts heldere en haarscherpe beelden gemaakt zouden moeten worden. Daarnaast belooft de 4K aanduiding schitterende videobeelden en de batterijduur zou zo ongeveer oneindig moeten zijn. Nou ja, maximaal 25 maanden, ook niet slecht. Wij waren benieuwd of de camera inderdaad zulke mooie beelden maakt dus hebben we hem getest!

De core DS-4K No Glow is stevig gebouwd, spatwaterdicht en heeft een camouflageprintje dat, naar mijn mening, wel iets donkerder had kunnen zijn. Aan de achterzijde van de camera is een uitsparing te vinden voor een trekband (meegeleverd) en een uitsparing voor een kabelslot (niet meegeleverd). Verder is de camera te monteren aan een boomvork of statief en heeft daarvoor een schroefdraad opening aan de onderkant én aan de achterkant. Dat is handig want de meeste camera’s hebben alleen schroefdraad aan de onderkant. Wat ik miste was een ribbeltje aan de achterkant want wil je je camera aan een met glibberalg bedekt boompje hangen dan ben je wel even aan het klooien want de camera heeft  totaal geen grip.

De camera heeft een ingebouwde kleurenviewer. De viewer, bedieningsknopjes, SD kaartslot en ontgrendelingsknop voor de batterijslede zijn te vinden achter een klep aan de voorzijde. De klep wordt goed afgesloten met een stevige clip. Om ongenode gasten te weren is er een uitsparing gemaakt voor een hangslotje. Nou ja, zo’n hangslotje geeft misschien wat weerstand maar een volhardende sd-kaartjes jatter sloopt het slotje er in no-time af.

Vaak staan wildcamera’s een paar weken in het veld en dan wil je graag dat de batterijen dat vol kunnen houden. De wildcamera werkt het beste op lithium (of alkaline) batterijen. De levensduur van lithiumbatterijen mag dan wel lang zijn, toch is het jammer dat er wegwerpbatterijen in moeten.

Met de Bushnell zijn testbeelden (foto’s) en praktijkbeelden (video’s) gemaakt. Voor de video’s stellen we een zo kort mogelijke hersteltijd in. Daar gebeurde iets vreemds. In de drie weken dat de camera in het bos stond maakte hij 622 video opnames waarvan er 517 zwart waren. Oftewel, de camera werd getriggerd, de lens deed zijn werk maar de flits liet het afweten. Het troubleshoot hoofdstuk van de handleiding zegt daarop: ‘With very short Interval settings, some images may appear darker than others due to the quick response and rapid retriggering of the camera.’ Ja, hallo! ‘Some’ is dus 83% van opnames en ‘darker’ is ‘s nachts gewoon zwart. Als je wilde dieren wilt monitoren dan is een snelle triggertijd en hersteltijd vaak essentieel om de kans te vergroten de dieren ook daadwerkelijk in beeld te krijgen. Erg jammer. Onacceptabel.

De wildcamera neemt ook geluid op maar in plaats van fluitende vogeltjes, ruisende wind door de struiken en gescharrel van het wild klonk er een continue ruis. Ik kan mij niet voorstellen dat alle Bushnells Core DS-4K dit doen, dus ik vermoed dat het hier om een productiefoutje gaat. Misschien geldt dit ook wel voor de slecht te triggeren flits. Laten we het hopen.

Voor de weinig eisende hobbyist is het misschien een leuke camera. Voor professioneel gebruik laat ik hem liever links liggen.

Bushnell Core DS- 4K No Glow: Eindscore 6.4 Adviesprijs €299.00

Plusplunten Minpunten
– robuuste camera slechte triggertijd flits bij video opnames
– geen zichtbare flits – werkt niet met oplaadbare batterijen
– dubbel schroefdraad (onderkant en achterkant) – microfoon produceert een continue ruis
– kleurenviewer

Testbeelden Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/….

Voorbeeldvideo:

 

 

5 10 15 20
Testbeelden resp. 5, 10, 15 en 20 meter.

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit. Score 7.1
 • Behuizing

De behuizing van de camera is stevig en kan tegen een stootje. De viewer, bedieningsknopjes, SD kaartslot en ontgrendelingsknop voor de batterijslede zijn te vinden achter een klep aan de voorzijde. De klep wordt goed afgesloten met een stevige clip en kan met een hangslotje op slot gezet worden.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het Engelstalige menu is in te stellen op een klein scherm (1,5 inch). De lettertjes zijn wel wat klein maar verder is het menu gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in te stellen met de pijltjes toetsen.

 • Ophangmechanisme

Aan de achterzijde van de camera zit een uitsparing  voor een trekband (meegeleverd) en een uitsparing voor een (Python) kabelslot. Verder is de camera te monteren met een boomvork of statief aan een boom of paaltje en heeft daarvoor een schroefdraad opening aan de onderkant én aan de achterkant.

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 6,3
 •  Belichting en zichtbaarheid

Als de flits werkt belicht hij goed. Het bereik van de flits is tot 20 meter prima maar neemt daarna snel af. Jammer genoeg laat de flits het vaak afweten wanneer er een korte reactie- en hersteltijd is ingesteld.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter geactiveerd door een van recht naar links wandelend persoon. De afstand tot 15 meter werd tijdens deze test met gemak behaald. Bij 20 meter wordt de bewegingssensor wel wat trager. De beelden zijn redelijk maar niet superscherp.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

De camera heeft een korte reactietijd (0,15-0,7sec). Deze reactietijd is handmatig instelbaar. De hersteltijd is 0,7 seconde bij het maken van foto’s, bij video is dit 0.5 seconde.

3. Voeding. Score 6,3
 •  Batterijen

Aantal: 6x AA batterijen. Type: Lithium of Alkaline. Jammer genoeg werkt de camera niet op herlaadbare NimH batterijen.

 • Levensduur

Wanneer de camera wordt ingesteld op het maken van foto’s is de levensduur van de batterijen volgens Trailcampro 25 maanden. Bij video’s is de levensduur 3,7 maanden.

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug (12V DC) voor het aansluiten van externe voeding. In de gebruiksaanwijzing staat dat je er een zonnepaneel op kunt aansluiten. Elke andere voeding wordt afgeraden.  

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 7
 • Foto en/of video (Hybride)

De camera is in te stellen voor het maken van foto’s en camera’s en heeft ook een hybridestand. Het aantal foto’s per trigger kan handmatig worden ingesteld (1 tot 6). De videolengte kan handmatig ingesteld worden op 5 tot 60 seconden.

 • Time lapse

Deze camera heeft een time lapse functie.

 • Timerfunctie

De timerfunctie geeft de mogelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen wordt getriggerd binnen een bepaalde tijd range.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Geen overige bijzonderheden.

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van externe aansluitingen en de beschikbaarheid van externe bewegingssensoren of zonnepanelen. Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

5. Beeldkwaliteit. Score 6,3
 •  Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je een video maar hier staan veel meer van onze originele test- en praktijkbeelden: https://silvavir.stackstorage.com/…

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed en het bereik is 20 meter. Daarna neemt het snel af.

 • Korreligheid en resolutie

De dag- en nachtopnames zijn zeker niet slecht voor zijn klasse. 4K is echter een relatief begrip. Om het maximale uit je beeldkwaliteit te halen moeten de omstandigheden optimaal zijn. In de meeste gevallen worden dieren vastgelegd wanneer het schemert of wanneer het donker is en dat levert meestal geen haarscherp beeld.

Wildcamera reviews door Silvavir
In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook

Het is leuk als je dit bericht deelt!