0570-244037 info@silvavir.com

Silvavir is afgelopen augustus vertegenwoordigd geweest  bij het jaarlijkse zomerkamp van de Veldwerkgroep van de Zoogdierenvereniging. De reis ging naar Madzjarovo, een oud mijnwerkersdorpje in de Rhodopen. Een gebergte in het zuiden van Bulgarije.  Hier hebben wij met een groep van 20 fanatieke onderzoekers geholpen met het onderzoeken van (flora en)  fauna.

Het onderzoek was gericht op (kleine) zoogdieren en vleermuizen. Ook zijn er veel andere soorten waargenomen. We hebben verschillende wildcamera’s opgehangen, struikrovers geplaatst, muizen- en vleermuizen gevangen. De dag begon vaak op tijd vanwege de warmte. Dan gingen we in verschillende groepjes de omgeving verkennen, muizen vangen, wildcamera’s plaatsen of wild spotten. Later in de middag was er tijd voor een verkoelende duik in de rivier en in de avond gingen we mistnetten opzetten om de vleermuizen te vangen of nog meer wild spotten. Op de wandeling van dag twee hebben we gelijk al de Griekse landschildpad, vale gier, aasgier, monniksgier en Oehoe gespot. Van de Oehoe was het nog niet bekend dat hij voorkwam in dat specifieke deel van het gebied, heel bijzonder om dit dier hier dan toch te vinden.

De soortenrijkdom is er enorm ondanks de warme zomerse temperaturen van zo’n 38 graden. De lijst van waargenomen soorten is te lang om op te noemen, maar een paar voorbeelden zijn: Ingekorven vleermuis, hoefijzerneus vleermuis, relmuis, grote bosmuis, Griekse landschildpad, zwarte ooievaar, vale gier, monniksgier, roodstaart zwaluw, oehoe, geelbuikvuurpad, otter, bronzen tanksprinkhaan, goudjakhals en ga zo nog maar even door. Het was een enorm leerzame periode en vooral ook heel gezellig!

Hieronder een impressie van de reis en een klein aantal van de soorten op beeld.

Bronzen tankkrekel (Bradyporus dasypus)
Afbeelding 1. Bronzen tankkrekel (Bradyporus dasypus), produceert enorm veel geluid.

Kolonie dwergvleermuizen
Afbeelding 2. Een kolonie van 350+ ingekorven vleermuizen hangend in een verlaten fabriek.


Afbeelding 3. Boomkikker in waterput.


Afbeelding 4. Relmuis gevangen in een Sherman boomval.

 
Afbeelding 5. Uitzetten van mistnetten boven de rivier.


Afbeelding 6. Wildcamera in bosgebied met sporen van wild zwijn.


Afbeelding 7. Sherman boomval in het veld


Afbeelding 8. Een Poecilimon, geslacht van rechtvleugeligen.


Afbeelding 9. Geelbuikvuurpad (Bombina variegata) uit een poel van drooggevallen waterval.


Afbeelding 10. Uitzicht over het dal om 06:00 uur in de ochtend.


Afbeelding 11. Toiletbezoeker.


Afbeelding 12. Griekse landschildpad (Testudo hermanni)

 


Afbeelding 13. Tetris in de bus om alles en iedereen mee te krijgen .

Het is leuk als je dit bericht deelt!