0570-244037 info@silvavir.com

Er wordt me vaak gevraagd wat een goede wildcamera is om aan te schaffen. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven want het hangt van te veel factoren af. Vooral van je onderzoeksvraag en je portemonnee. Ik kan je wel een aantal tips geven. Acht punten die van groot belang zijn in je overweging welke wildcamera te kiezen:

1. Triggersnelheid Hoe lang duurt het voordat de camera beelden maakt vanaf het moment dat de sensor activiteit registreert? Wilde zoogdieren zijn vaak snel of schuw waardoor je ze gauw mist. Denk ook aan de recoverytijd: de tijd die de camera nodig heeft om weer gereed te zijn voor nieuwe opnamen na een trigger.
2. Activatiesensoren Sommige camera’s gebruiken bewegingssensoren andere een combinatie van warmte en beweging (PIR). Dat laatste zorgt voor veel minder valse triggers door bijvoorbeeld wuivende vegetatie en genereert dus minder loze beelden.
3. Weersbestendigheid Vocht is een groot probleem. Sommige camera’s hebben een speciale coating om de interne electronische apparatuur beter te beschermen Een zakje siliconen of vochtvreter kan ook helpen.
4. Voeding Hoe wordt de camera gevoed? Sommige camera’s werken niet op oplaadbare NiMH batterijen dus dat betekent veel wegwerp batterijen vebruiken of slepen met externe accu’s.
5. Type en bereik flitser Kies je voor wit flitslicht, zichtbaar infrarood of onzichtbaar infrarood? Dat is niet alleen van invloed op het bereik van je flitslicht en de invloed op dieren maar ook op de mate van aandacht die het trekt op mensen en dus het risico op diefstal van je camera.
6. Foto en/of video? Video is leuk voor educatieve doeleinden maar het kost zeer veel tijd om alle videobeelden (van die tientallen huiskatten, merels en bosmuizen die je zeker gaat registreren) te verwerken. Met foto’s kan je de aan- of afwezigheid van doelsoorten gemakkelijk vaststellen en je scrolt gemakkelijk en snel door grote hoeveelheden beelden heen.
7. Beeldkwaliteit en resolutie Kijk goed naar de kwaliteit van de beelden. Zoek testfoto’s op internet van het model wat je overweegt. Vooral nachtbeelden zijn van belang want dat zijn de tijden waarop je doorgaans de meeste interessante vondsten zult doen.
8. Bouwkwaliteit Er zijn zeer veel goedkope Chinese camera’s op de markt met over het algemeen teleurstellende beelden en zeer matige kwaliteit en duurzaamheid. Maar voor een eenmalig onderzoekje of gebruik in je tuin misschien toch best geschikt.

Er zijn goede bronnen te raadplegen voor het vergelijken van verschillende merken en typen cameravallen. Hieronder enkele goede links. Ook Silvavir schrijft regelmatig reviews over verschillende typen wildcamera. De vind je hier:
https://www.silvavir.com/review/
http://www.tvwg.nl/testrapporten/wildcamera/wildcamera2.shtml (sept 2016 – Twentse Vogelwerkgroep)
http://www.tvwg.nl/testrapporten/wildcamera/wildcamera.shtml (juni 2014 – Twentse Vogelwerkgroep)
http://www.trailcampro.com/collections/trail-camera-reviews (Trailcampro is een van de grootste wildcamera review websites)

De webwinkels www.wildlifemonitoringsolutions.com en www.cameraval.eu verkopen de meeste modellen wildcamera’ s wel. De mensen achter deze webshops kunnen je antwoord geven op gerichte vragen over bepaalde merken en modellen.

Het is leuk als je dit bericht deelt!