0570-244037 info@silvavir.com

Zomers zijn we druk in de weer om zomerverblijven en kraamlocaties te vinden. Dit zijn beschermde verblijfplaatsen van vleermuizen die we in kaart brengen. Van augustus tot oktober zijn deze onderzoeken net iets anders, we gaan op zoek naar baltsende vleermuizen. Een leuke manier van onderzoek waarbij de vleermuizen hun uiterste best doen om de mooiste geluiden te produceren.

Het baltsen bij dieren is om partner(s) aan te trekken en te paren om nageslacht te produceren. Hierbij maken de mannetjes geluiden die ‘baltsroep’ worden genoemd. Deze baltsroep is te onderscheiden in een werfroep en contactroep.

Werfroep
De werfroep is een onderdeel van de baltsroep waarbij mannetjes hun territorium kenbaar maken en hun baltsplaats verdedigen tegen concurrenten.

Contactroep
Hierbij reageren mannetjes op andere vleermuizen die hun territorium binnenvliegen. Andere mannetjes zijn niet welkom in een territorium en deze zullen hardhandig uit het gebied verjaagd worden. Vrouwtjes zullen meegelokt worden naar de paarplek. Deze paarverblijven kunnen verschillen per soort, zo paart de rosse vleermuis in een boomholte en gebouwbewonende soorten in hun verblijfplaatsen die gebonden zijn aan huizen en gebouwen.

Onderzoek
Aan ons de taak om deze territoria en paarverblijven te zoeken. Hierbij staan we na zonsondergang op een onderzoekslocatie om de geluiden op te vangen die de vleermuizen maken. Met deze baltsgeluiden kunnen we de soort bepalen en kijken of deze een bepaalde binding heeft met een gebouw of boomholte. In bijgevoegd filmpje is het baltsgeluid van een gewone dwergvleermuis te horen. Een geluid wat opgenomen is tijdens een van onze onderzoeken, de opname is vertraagd om het beter te kunnen analyseren. Met dit geluid probeert een man een vrouw te lokken om te paren.

 

Een bijzonderheid is dat de vleermuizen in het najaar paren en het vrouwtje de spermacellen ‘opslaat’. Na de winterslaap wordt de eicel pas bevrucht en start de zwangerschap, dit heet ‘uitgestelde bevruchting’.

Verder lezen over vleermuizen? Klik hier!

Het is leuk als je dit bericht deelt!