0570-244037 info@silvavir.com

Één van de onvermijdelijkheden van het wonen in een groene omgeving, is de aanwezigheid van muizen. Onze katten hebben vooral interesse in hun voerbak of zo nu en dan een rat, maar vooral spitsmuizen laten ze lopen. Ik heb niets tegen muizen, zolang ze geen overlast veroorzaken. Maar als de spitsmuizen bij binnenkomst in de bijkeuken meer oog hebben voor het kattenvoer dan voor een potentieel gevaarlijke tweevoeter (ik), dan is het tijd voor maatregelen.

Wanneer je het huis niet hermetisch kunt afdichten en het eten voor knaagdieren ook aanwezig blijft (de kat wil ook brokjes), kun je eigenlijk alleen aan symptoombestrijding doen. Ik ben daarom geen voorstander van vallen die muizen dood maken; er komt toch snel een opvolger voor terug.

Hoewel we bij Silvavir Ecologisch Advies gespecialiseerd zijn in verspreidingsonderzoek met behulp van livetraps in het veld, is dit een mooie gelegenheid om een paar livetraps binnenshuis uit te proberen. In het veld maken we normaal gesproken gebruik van Sherman- en Longworth livetraps. Deze vallen hebben zichzelf meermaals bewezen, daarom wil ik hier juist een aantal “budget” vallen bespreken.

Online heb ik drie diervriendelijke vallen besteld die onder de €7,- kosten. Deze vallen worden op verschillende websites aangeboden;

Muizenval 1 heeft een veermechanisme waarbij de muis over een platform loopt, waarna de toegangsdeur dichtklapt. De val heeft een afgesloten compartiment waar een lokstof in kan worden gedaan, zodat de muis er niet bij kan en dus theoretisch ook niet in de val poept. Dat zou schoonmaken overbodig maken. De val is verkrijgbaar voor €3,50.

Muizenval 2 is tevens een inloopval waarbij een hevel de klapdeur openhoudt, wanneer de muis naar binnen loopt om te snacken, loopt hij tegen de hevel en valt de toegangsdeur dicht. Er is in deze constructie geen veer nodig. De muis heeft wel toegang tot de lokstof en kan zich dus goed volvreten. De val is verkrijgbaar vanaf €4,-.

Muizenval 3 zou geschikt moeten zijn voor grote groepen muizen. Hij heeft twee ingangen die met een wip-wap constructie werken, loopt de muis ver genoeg naar binnen, dan klapt de wip-wap om en kan hij niet meer terug. Nadat de muis is doorgelopen, “reset” de val zich op basis van zwaartekracht. Er is een grote ruimte beschikbaar waar meerdere muizen zouden kunnen verblijven. De val is van blik met een handig kijkvenster in de bovenkant. Hij is beschikbaar voor €6,50.

Alle drie de vallen zijn gevuld met lokmiddel (kattenbrokjes en brood met pindakaas) en direct op scherp gezet. In het veld laten we de vallen een nacht “ongespannen” open staan zodat de dieren aan de val kunnen wennen. Thuis heb ik dat geduld niet.

Vol spanning sluip ik de volgende ochtend de bijkeuken in…

Nacht 1 heeft matig effect, val nummer 1 heeft inhoud. Een klamme spitsmuis zit erg ongelukkig te zijn in de plastic buis. Er zijn weinig luchtgaatjes dus het dier is vochtig van zijn eigen condens… De muis kan niet bij het voer maar dit heeft hem er niet van weerhouden om de val goed vol te mesten.

Val nummer 2 staat nog steeds ongemoeid achter de wasmachine, geen teken van muizen. Ook val 3 is leeg… geen kattenbrokjes, geen brood en geen muizen. Wel veel muizenpoep.

De tweede vangnacht was succesvoller.
Dit keer is val nummer 1 leeg.

Val nummer 2 bevat een spitsmuis die zich tegoed aan het doen is aan het lokmiddel, de val is van binnen nagenoeg droog.

In val 3 is ook geritsel te horen, bij nader onderzoek blijken er drie (!!) spitsmuizen in de val te zijn gelopen en er niet meer uit kunnen komen.

Hiermee staat de teller in twee nachten op vijf spitsmuizen en hebben alle drie de vallen hun werking bewezen. De nachten daarna blijven de vallen leeg, blijkbaar is de activiteit van spitsmuizen wat getemperd.

Na een week is het weer raak, val 2 heeft een muis en val 3 is wederom leeg gevreten, de muis is ontkomen. De opvolgende weken bevatten val 1 en val 2 met enige regelmaat spitsmuizen, val 3 is vaak een welkome tussenstop om voer te vinden, maar blijkt ook makkelijk weer uit te breken. Het blik lijkt grote geen kieren te hebben, maar de muizen vinden duidelijk de weg naar buiten.

Conclusie: Voor wie thuis gebruik wil maken van live-traps zijn inloopvallen van minder dan €5,- erg geschikt. Laat je niet misleiden door het gebruikte plastic, zolang je de vallen dagelijks controleert komen spitsmuizen hier niet uit. De robuust ogende blikken vallen waarmee meerdere muizen tegelijk gevangen kunnen worden, leken op het eerste gezicht ook te werken, maar na een eerste goed resultaat lijken de muizen er iedere keer uit te kunnen breken. Ondanks hun uiterlijk blijken de vallen dus minder efficient.

Het is leuk als je dit bericht deelt!