0570-244037 info@silvavir.com

De Spypoint Solar Dark is de opvolger van de Spypoint Solar en heeft een geïntegreerd zonnepaneel en onzichtbare infrarood flits. De camera wordt geleverd met een sjorband, USB kabel en een gratis 16GB SD geheugenkaart en cardreader.

Het unieke aan deze camera is het zonnepaneel dat volledig geïntegreerd is. De camera kan volledig draaien op de stroom die opgewekt wordt door het zonnepaneel. Wij hebben tijdens de praktijkopstelling de camera 3 weken probleemloos kunnen testen zonder batterijen te gebruiken. Zelfs in een schaduwrijk bos laadt het zonnepaneel de camera goed op. Batterijen zijn dus verleden tijd!

De behuizing van zowel de camera als het zonnepaneel is stevig en kan tegen een stootje. De voorkant van de camera wordt afgesloten met een grote sluitklem welke degelijk aanvoelt. Er zijn uitsparingen aanwezig waar een (python)slot doorheen past. Deze zit ook aan de sluitklem waardoor toegang tot de binnenkant van de camera beveiligd wordt.

De beeldkwaliteit vonden wij, vergeleken met andere camera’s die wij getest hebben erg matig. De camera heeft een hybride functie (gelijktijdige foto- en videomodus).

Spypoint Solar Dark: Eindscore 6,7 Adviesprijs €299,-

 

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
– Zonnepaneel
– Batterijen vrijwel onnodig
– Onzichtbare infrarood flits
– Hybride functie
– Toegangsklep af te sluiten met (python)slot
– Matige prestaties PIR
– Matige beeldkwaliteit
– Uitsparingen voor (python)slot van kunststof (diefstalpreventie)

Testbeelden Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/yT9ACeYJzjGWJNfj

Voorbeeldvideo:

 

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit. Score 7,1

 • Behuizing

De behuizing van de camera is compact en stevig en voorzien van camouflageprint. Achter de klep aan de voorkant zit een 2,0 inch kleurenviewer, het sd kaartje en het bedieningspaneel. De klep wordt afgesloten met een stevige sluitklem met een uitsparing waar een pythonslot doorheen past.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruikersmenu is overzichtelijk. De 2,0 inch viewer is in kleur, goed leesbaar en handig voor het terugkijken van beelden of om de camera te richten tijdens het positioneren in het veld.

 • Ophangmechanisme

Aan de achterkant van de camera zit een kunststof opzetstuk met griprand. Deze kan verwijderd worden om bij de batterijen te kunnen. Er zijn uitsparingen aanwezig voor een sjorband en een pythonslot. Hiermee kan de camera aan een boom of paal bevestigd worden. Aan de onderkant zit schroefdraad voor een boomvork of statief.

 • Diefstalpreventie

De camera heeft een uitsparing voor een (python)slot. De toegangsklep kan hiermee afgesloten worden. De uitsparingen zijn echter wel van kunststof. Dat maakt het wat kwetsbaarder voor kwaadwillenden.

 • Ingebouwde viewer

De camera is voorzien van een duidelijk leesbare 2,0 inch kleurenviewer.

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 6,6

 •  Belichting en zichtbaarheid

De camera heeft een onzichtbare infrarood flits met een maximaal bereik van 28 meter.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter geactiveerd door een van rechts naar links wandelend persoon. De detectie werd bij 15 meter beduidend minder. De afstand van 20 meter werd tijdens deze test niet behaald. Dat is vergeleken met andere wildcamera’s een tegenvaller. De achtergrond is redelijk scherp, de testpersoon is bewegend en werd niet scherp vastgelegd.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

De camera heeft een zeer korte reactietijd (foto 0,07sec, video 0,67sec.). De hersteltijd is 0,3 seconde bij het maken van foto’s, bij video is dit 1,0 seconde. De camera stond ingesteld op 1 foto per trigger (0,07). Tot 10 meter scoorde de camera goed op reactiesnelheid en hersteltijd. Daarna namen de prestaties snel af.

 • Detectiehoek en beeldhoek

De detectiehoek van de camera is 37 graden en de beeldhoek 40 graden.

 3. Voeding. Score 8,2

Deze camera heeft een geïntegreerd zonnepaneel. De camera draait in eerste instantie op de energie die het zonnepaneel levert. Wanneer het zonnepaneel de interne accu niet meer kan bijladen, kunnen de batterijen bijspringen.

Wij hebben de camera zonder batterijen 3 weken in het veld geplaatst. Zelfs in een schaduwrijk bos laadde het zonnepaneel goed op. De camera stond in videomodus met de snelste triggertijd en heeft ruim 90 video’s van 20sec. gemaakt in de hoogst instelbare videokwaliteit. Bij het ophalen van de camera bleek de interne accu nog half vol te zijn.

 •  Batterijen

Aantal: 8x AA batterijen. Type: Lithium of Alkaline. De camera is ook geschikt voor herlaadbare (NiMh) batterijen.

 • Levensduur

Wanneer de camera is ingesteld op het maken van alleen foto’s schrijft Trailcampro dat deze meer dan 34 maanden mee zal moeten gaan op lithium batterijen. In videomodus gaan de lithium batterijen ongeveer 3 maanden mee (gebruik van het zonnepaneel niet meegerekend).

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug voor het aansluiten van externe voeding (12V). Er is een externe voeding van Spypoint op aan te sluiten.

 4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 7,0

 • Foto en/of video (Hybride)

De camera heeft een hybride functie (gelijktijdige foto- en videomodus).

 • Time lapse

Deze camera heeft een time lapse functie met een foto interval van 1 foto per 1 minuut  tot 24 uur.

 • Timerfunctie

De timerfunctie geeft de mogelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen wordt getriggerd binnen een bepaalde tijd range.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Geen overige bijzonderheden.

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van externe aansluitingen en de beschikbaarheid van externe bewegingssensoren of zonnepanelen. Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

5. Beeldkwaliteit. Score 5,5

 •  Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je een video. Meer van onze originele test- en praktijkbeelden vind je op: https://silvavir.stackstorage.com/s/yT9ACeYJzjGWJNfj

 • Belichting en bereik flitser

Vooral in het midden van de foto’s en video’s is de belichting voldoende. Aan de randen is het een stuk donkerder. Het flitsbereik is 28 meter.

 • Korreligheid en resolutie

De camera maakt matige foto’s en video’s. Zowel bij dag- als nachtopnames. De beloofde videokwaliteit  van 1080p FULL HD zien wij in de video’s niet terug. Er is enige korreligheid te zien op de foto’s.

 

Wildcamera reviews door Silvavir

In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook:
De gebruikershandleiding van dit model wildcamera

 

 

Het is leuk als je dit bericht deelt!