0570-244037 info@silvavir.com

Een van de meest gebruikte modellen cameravallen in wetenschappelijk natuuronderzoek is de Reconyx HC500. Ik zal niet te veel ingaan op de details maar de HC500 is een zeer duurzame camera met een zeer snelle triggersnelheid van 0,2 seconde en een ‘Lo-Glow™ Semi-Covert’ infrarood flitser. Dat laatste betekent dat hij in het donker (that’s when the magic happens) flitst met zichtbaar infrarood licht.

Zijn broertje de HC600 heeft precies dezelfde specs als de HC500, alleen hij bezit een ‘No-Glow™ High Output Covert’ infrarood flitser. Dat betekent dat de HC600 in het donker flitst met (nagenoeg) onzichtbaar infrarood licht. De HC500 kost €499,- en de HC600 €599,-. Nu is het dus de vraag of de investering van de extra 100 euro voor de HC600 de moeite waard is?


Links de Reconyx HC600 met ‘covert IR’, rechts de Reconyx HC500 met ‘semi covert IR’

Over het algemeen is het de perceptie dat camera’s met zichtbaar infraroodlicht verder schijnen (en dus een groter bereik hebben van wat ze registreren) dan camera’s met onzichtbaar infraroodlicht. In dat geval zou de enige meerwaarde van de HC600 dus liggen in het feit dat de HC600 beter verdekt opgesteld kan worden (omdat hij door het onzichtbare flitslicht geen aandacht trekt in het donker) waardoor diefstal een minder groot risico is. Echter, Reconyx beweert tegen alle verwachtingen in dat de onzichtbare flits in de HC600 juist een groter bereik heeft dan de zichtbare flits in de HC500. Dat heb ik getest door de camera’s onder identieke omstandigheden foto’s te laten maken en de resultaten met elkaar te vergelijken.
     
Een vergelijking tussen de HC600 (links) en de HC500 (rechts)

     
Nog een vergelijking van de twee modellen; de bordjes geven de afstand in meters weer vanaf de camera

Uit de bovenstaande beelden blijkt dat het inderdaad zo is dat de onzichtbare flitser van de HC600 een groter bereik heeft dan de zichtbare flitser van de HC500. Een verrassende ontdekking dus. En het verschil is best groot. Let vooral op de belichting van objecten die verder weg staan van de camera. Een conclusie die veel mensen verrast en het maakt mij de extra investering in de HC600 de moeite waard.

Het is leuk als je dit bericht deelt!