0570-244037 info@silvavir.com

Steeds meer mensen, professioneel of hobbymatig, raken geïnteresseerd in het aanschaffen van een wildcamera. Vrij logisch, want het is dan ook een zeer gemakkelijke tool om zonder al te veel moeite dieren waar te nemen en er een mooie foto van te krijgen. Tegenwoordig bestaan er vele verschillende type wildcamera’s. Door het grote aanbod is het vaak lastig om tot een definitieve keuze te komen en een wildcamera aan te schaffen die het best aansluit bij je behoeftes. De continue ontwikkeling van wildcamera’s maakt het er niet makkelijker op. Zelf zat ik met een soortgelijke dilemma en viel mijn oog op twee type wildcamera’s van Browning; de Dark Ops Pro XD en de Spec Ops Advantage. Nu maar testen!

Ik heb beide Browning modellen goed kunnen uittesten om tot een definitieve keuze te kunnen komen. Maar voordat ik tot mijn keuze kom wil ik beide modellen eerst nader toelichten. Om te beginnen zijn beide modellen van het merk Browning. Ik ben zeer te spreken over de Browning wildcamera’s, met name de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Browning beschikt over goede en innovatieve wildcamera’s met een prijsklasse van 100-300 euro. De modellen zijn kenmerkend om hun compactheid en bieden zeer goede specificaties, uitstekend voor semiprofessioneel gebruik. Eén algemeen nadeel van de Browning modellen is de batterijhouder. De batterijhouder komt via een kliksysteem aan de onderkant tevoorschijn en dit kliksysteem wil nog wel eens kapot gaan, waardoor de batterijhouder niet meer goed vastzit. Eén voordeel van dit kliksysteem is dat je de batterijen gemakkelijk kunt vervangen terwijl de wildcamera staat opgesteld.

De reden dat mijn aandacht uitging naar de Dark Ops Pro XD (DOP) en de Spec Ops Advantage (SOA), was dat beide wildcamera’s nog relatief nieuw zijn en over een onzichtbare flits beschikken. Ik ben zeer te spreken over beide modellen. Verschillen tussen de DOP en SOA zijn marginaal. Beide modellen beschikken over een uiterst snelle reactietijd, goede beeldkwaliteit (met name overdag), en zijn zeer gemakkelijk in omgang. De grootste verschillen zaten in de beeldkwaliteit ’s nachts. De DOP beschikt over twee lenzen, één voor overdag en één voor ’s nachts, waardoor de nachtbeelden over meer contrast en helderheid beschikken. Zie hieronder een klein overzicht over beide modellen.

DOP   SOA
• Smart IR video (hiermee bepaalt de wildcamera zelf de duur van één video, gebaseerd op activiteit);

 

• Snellere reactietijd voor zowel foto als video;

• Compact model;

• Manoeuvreerbare aanhechting, waardoor de wildcamera met meer gemak kan worden opgesteld;

• Beschikt over twee lenzen, 1 voor ’s nachts en 1 voor overdag, waardoor de nachtbeelden over meer contrast en helderheid beschikken;

• Video: het zichtbare beeld (flitsregio) bij de Dark Ops loopt breder uiteen, waardoor je op een langere afstand een ruimer beeld krijgt.

• Smart IR video (hiermee bepaalt de wildcamera zelf de duur van één video, gebaseerd op activiteit);

 

• Kunt verschillende reactiesnelheden (triggerspeed) instellen;

• Net wat gebruiksvriendelijker wat betreft de invoer van de instellingen;

• Keuze uit verschillende detectieafstanden.

• Video: het zichtbare beeld loopt naar een punt toe, waardoor je op een langere afstand een wat beperkter beeld krijgt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Browning Dark Ops Pro XD, mede omdat dit model net wat compacter en gemakkelijker is om op te stellen (mede dankzij de manoeuvreerbare achterkant), plus dat de nachtbeelden (zowel foto als video) wat meer contrast en helderheid bieden.

Neem ook eens een kijkje op www.wildlifemonitoringsolutions.nl. Ze beschikken over een breed assortiment aan wildcamera modellen.

 

Hieronder staan wat actiefoto’s, inclusief bijbehorend commentaar.

 

Zodra een dier op afstand wordt waargenomen, zie je dat de beelden van de DOP (links) net wat duidelijker naar voren komen. De beelden van de SOA (rechts) zijn een stuk waziger. Bij het videobeeld van de SOA merkte ik een witte waas op door het midden van het beeld, waardoor er op een grotere afstand een beperkter beeld ontstaat.
In de afbeeldingen hieronder zie je duidelijk een kwalitatief verschil tussen beide modellen, wanneer een dier niet beweegt. Let daarbij op de details van de jas. Daarentegen komen de bewegende handen zeer onscherp op beeld. Met name bij de DOP (rechts). 
Ik merkte dat de DOP zeer gevoelig is voor (snelle) beweging, met als resultaat wat wazige beelden. De SOA had hier minder last van, alhoewel het beeld over het algemeen wel een stuk minder scherp was.
Het is leuk als je dit bericht deelt!