0570-244037 info@silvavir.com

Een zeer robuuste camera van Reconyx. De camera is eigenlijk ontwikkeld als beveiligingscamera en hoort bij de ‘Hyperfire 2 series’. Hiervoor heeft de camera wat snufjes meegekregen. Zoals de optie om in te kunnen stellen op welke dagen en tijdstippen deze actief moet zijn.

De HS2X is erg stevig en kan zeker tegen een stootje. Hij heeft een zeer harde buitenkant die goed af te sluiten is tegen spatwater en regen. Ook tegen diefstal is de Reconyx goed te beveiligen, dit kan door middel van een kabelslot en is er een hangslot aan te brengen zodat de camera niet te openen is. Er is ook een beveiligingscode in te stellen zodat de camera niet bruikbaar is na diefstal, het informeren hiervan op deze camera kan diefstal voorkomen.

Binnen in de camera is een klein scherm waar de instellingen te regelen zijn. De sluiting is erg stevig. Het scherm is alleen voorzien van tekst waarbij ter plaatse de instellingen van de camera regelbaar zijn. Als de batterij leeg is zal een indicatielampje branden die aangeeft dat de batterij ‘Low’ is. Dit zal niet snel gebeuren omdat de camera een lange levensduur heeft, dit komt door de 12 oplaadbare batterijen die in de camera te plaatsen zijn.

Deze levensduur van de batterijen vergemakkelijkt langdurige periodes waarin de camera geplaatst kan worden. Hierdoor is het mogelijk om enkel de geheugenkaartjes te wisselen en je niet de batterijen vaak hoeft te wisselen. Tenzij er veel opnames of foto’s zijn gemaakt.

De beeldkwaliteit is zeer goed. Beelden die zowel overdag als ‘s nachts gemaakt zijn kunnen goed geanalyseerd worden en zijn bruikbaar bij rapportages. Reconyx biedt voor de HS2X de mogelijkheid om bij aanschaf op maat gemaakte aanpassingen te kiezen zoals de inbouw van een jack plughouder voor het gebruik van een externe voeding of de inbouw van een plughouder voor het aansluiten van een externe PIR sensor. Ook kan de lens op een scherpstelafstand naar wens worden geconfigureerd.

 

Reconyx HS2X ‘Hyperfire 2’: Eindscore 7,7 Adviesprijs €525,-

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
– Hoog detectie- en flitsbereik
– Zeer snelle trigger- en hersteltijd
– Hoge kwaliteit beelden
– Zeer goed te beveiligen
– Dynamische flitsverlichting voorkomt ovrbelichting van beelden
– Robuuste en sterke behuizing
– Duurdere camera
– Geen Lcd-scherm
– Instellingen en menu minder intuïtief

Testbeelden Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/F8FYgS8FFpLDuGX7

Voorbeeldvideo:

 

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit. Score 6,4

 • Behuizing

De camera heeft een zeer stevige behuizing en kan tegen wel wat hebben. Hij heeft een goede sluiting en er kan geen water of vocht naar binnen. De camera is met een kabelslot te beveiligen en aan een paal of boom te ‘locken’. Er is een slot te plaatsen zodat de camera niet toegankelijk is als deze in een tuin of natuurgebied staat. Er zijn 12 batterijen te plaatsen die de camera van een lange levensduur voorzien.

Bij dit type camera die 1,5 jaar op een vaste plek heeft gestaan is waterschade ontstaan, dit is door de leverancier bestempeld als fabricagefout.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het lezen van de gebruikshandleiding is wel een vereiste. Er zijn veel opties die ingesteld dienen te worden op een klein scherm waarop alleen tekst leesbaar is. Dit vergt een goede voorbereiding voordat de camera zal gaan draaien op locatie.

 • Ophangmechanisme

De camera kan op twee manieren geplaatst worden. Aan de onderkant zit een schroefdraad waarmee de camera aan bijvoorbeeld een houten paal geschroefd kan worden of op een standaard te plaatsen is. De tweede manier is een trekband die aan de achterzijde zit, hiermee kan de camera aan een boom gehangen worden.

 • Diefstalpreventie

De camera is te plaatsen met een pythonslot en is afsluitbaar met een slot zodat er geen toegang tot de camera is.

 

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 7,9

 •  Belichting en zichtbaarheid

De flits is dynamisch wat betekent dat de intensiteit van de flits wordt geregeld door een lichtmeter. Als een dier tijdens één trigger  van een fotoreeks of video naar de camera toeloopt (en naarmate het dichterbij dus komt meer flitslicht reflecteert) wordt het flitslicht minder intens wat overbelichting voorkomt.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter geactiveerd door een van recht naar links wandelend persoon. De afstand van 20 meter werd tijdens deze test met gemak behaald. Hierbij is de achtergrond zeer scherp, de testpersoon staat ook scherp op de foto’s.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

De camera heeft een zeer korte reactietijd (0,2sec). Deze reactietijd is handmatig instelbaar. De hersteltijd is 1,0 seconde bij het maken van foto’s, bij video is dit 4,6 seconde. Bij de testfoto’s is te zien dat de camera series van 10 foto’s maakt die kort achter elkaar genomen worden (ook op 20 meter afstand). Deze zijn ingesteld op 0.2 sec, dit is bruikbaar bij het vastleggen van passerende dieren.

 

 3. Voeding. Score 9,0

 •  Batterijen

Aantal: 12x AA batterijen. Type: Nimh, Lithium of Alkaline. De camera is geschikt voor zowel Alkaline- als herlaadbare batterijen, dit is aan te geven in de software van de camera. Wij hebben de testbeelden van dit model camera zonder problemen gemaakt met NiMh batterijen.

 • Levensduur

Bij de instelling dat er alleen foto’s vastgelegd worden schrijft Trailcampro voor dat deze meer dan 16.6 maanden mee zal moeten gaan. Nhbs schrijft hier dat de batterij 40.000 foto’s of 2 jaar mee zou moeten gaan.

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug voor het aansluiten van externe voeding. Deze plug is relatief standaard, er is een externe voeding van Reconyx op aan te sluiten. Met deze zonnecel heeft de camera 1,5 jaar non-stop gedraaid.

 

 4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 6,8

 • Foto en/of video (Hybride)

De camera heeft een hybride functie. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1 tot 10, dit is handmatig instelbaar. Videolengte kan ingesteld worden van 5 – 90 seconden.

 • Time lapse

Er kan gebruikt worden gemaakt van de timelapsfunctie.

 • Timerfunctie

De timerfunctie geeft de mogelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen wordt getriggerd binnen een bepaalde tijd range. Dit kan 1, 5, 15, 30 en 60 minuten zijn.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

De camera is te beveiligen met een wachtwoord, dit voorkomt diefstal. Ook zijn de instellingen te exporteren op een geheugenkaart. Deze kunnen vervolgens in andere camera’s geïmporteerd worden.

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. De HS2X van Reconyx is uit te rusten met externe bewegingssensoren, een zonnepaneel en de scherpstelafstand kan op maat geconfigureerd worden.

 

5. Beeldkwaliteit. Score 8,3

 •  Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je een video. Meer van onze originele test- en praktijkbeelden vind je op: https://silvavir.stackstorage.com/s/F8FYgS8FFpLDuGX7

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed en kan een grote range belichten. De belichting is goed gebalanceerd en het bereik is 25 meter.

 • Korreligheid en resolutie

Zeer scherpe foto’s en video’s. Zowel bij dag als nachtopnames.

 

Wildcamera reviews door Silvavir

In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook:
De Engelstalige gebruikershandleiding van dit model wildcamera.
– Klik hier voor de deels naar het Nederlands vertaalde handleiding van deze camera.
– Deze camera werd geleverd door Wildlife monitoring solutions.
– Klik hier voor een vergelijking tussen verschillende modellen van de Hyperfire 2 serie.

Het is leuk als je dit bericht deelt!