0570-244037 info@silvavir.com

Het project Wildcamera, Zoogdieren in de achtertuin loopt inmiddels ongeveer een jaar in de gemeente Den Haag en hoewel het nog verre van afgerond is, heeft het project al leuke resultaten opgeleverd.

Natuurlijk staan huiskatten met stip op nummer één als we het hebben over de verschillende dieren die zich voor de camera laten vastleggen. Maar ook minder algemene diersoorten kunnen de verleiding vaak niet weerstaan om een kijkje te komen nemen en zich te laten vereeuwigen op de gevoelige plaat.

 

Egels

Egels zijn duidelijk het vlaggenschip van de Nederlandse tuin, wanneer er voldoende beschutting is en egels hebben toegang tot de tuin, dan is de kans groot dat ze s’avonds of vroeg in de ochtend een bezoekje komen brengen.

Boommarter

Het was al bekend dat de boommarter veelvuldig gebruik maakt van de eekhoornbrug over de Benoordenhoutseweg om vanuit het Haagse Hout de oversteek te maken naar Landgoed Clingendael en vice versa. Maar onlangs is de boommarter ook opgedoken op camerabeelden die zijn gemaakt in tuinen aan het Sint Hubertuspark. Volgens Waarnemingen.nl en onderzoek in opdracht van de gemeente naar het voorkomen van zoogdieren in 2013, is de boommarter nog niet eerder waargenomen in dit deel van Den Haag.

Vossen

Als we wat verder richting de groenere wijken van Den Haag komen, treffen we regelmatig vossen aan. Vossen staan erom bekend dat ze zich relatief makkelijk aanpassen aan een leven in de buurt van mensen.

Reeën

De tuinen in het noord-oosten van Den Haag, op de grens met Wassenaar worden druk bezocht door reeën.

De onderstaande kaart laat zien dat de meeste zoogdieren voorkomen in de wijken aan de noordzijde van Den Haag, de groene omgeving zorgt voor een goede beschutting voor zoogdieren. Vogels worden natuurlijk wel overal in de stad waargenomen.

In totaal zijn er meer dan 2700 waarnemingen gedaan en een veelvoud aan foto’s gemaakt.

Als we de gedomesticeerde soorten en de mens even buiten beschouwing laten, is de merel de meest geziene gast in onze tuinen. Gevolgd door de houtduif en de heggemus. Daarnaast zijn er bijna net zo veel vossen als egels waargenomen.

Het project Wildcamera; Zoogdieren in de achtertuin loopt door tot er 80 tuinen zijn gefotografeerd. Dit aantal zal in de loop van 2019 worden behaald.

Wil je jouw tuin ook laten fotograferen?

Stuur dan een mailtje naar Info@silvavir.com!

Het is leuk als je dit bericht deelt!