0570-244037 info@silvavir.com

Natuurinclusief (ver)bouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn, het enige wat je hoef te doen is rekening houden met iets meer dan alleen je eigen welzijn. Dit is een verhaal van een klusproject waarbij natuurinclusieve bouw op de kleinste schaal is toegepast.

Het afgelopen voorjaar moest het er toch echt van komen…
Één van de houten kozijnen in mijn bijkeuken was zo verrot dat je er met een vinger in kon prikken, bij een goede regenbui was het dan net alsof je in een natte spons duwt.

Het kozijn boven het hommelnest

Ik had het geheel al eens helemaal uitgekrabd en gestoken en met een zeiltje erover stond alles nu een aantal weken te drogen. De week voor ik zou starten zag ik regelmatig steenhommels onder het zeiltje duiken en er weer onder vandaan komen.

Na wat verder onderzoek bleken de harige bijtjes een nest te hebben gemaakt in het isolatiemateriaal wat onder mijn raam in de spouw zit.Dat was een probleem… Ik ben geen hommelkenner, maar ik kon me voorstellen dat de hommels toch wel defensief zouden worden wanneer er direct boven het nest wordt gebroken, gezaagd en getimmerd. Ik was bang dat ik de werkzaamheden in een imkerpak moest gaan uitvoeren. Daarnaast zou het nieuwe kozijn er voor zorgen dat de toegang tot het nest permanent afgesloten zou worden. Ik draag wilde bijen een warm hart toe dus het nest vernietigen was geen optie.
Uiteindelijk ben ik gewoon gestart met de werkzaamheden en zou wel zien hoe de hommels zich zouden gedragen. Tot mijn verbazing hielden ze zich erg rustig en gingen gewoon door met de zaken van alledag. Af en toe kropen ze tussen het gereedschap door naar binnen of buiten.

Steenhommel tijdens het klussen

In het heetst van de strijd heb ik zelfs het isolatiemateriaal, inclusief nest úit de spouw gehaald en naast het raam gezet. De hommels waren even de weg kwijt maar ondergingen de tijdelijke verhuizing gelaten.

Na het vervangen van het kozijn heb ik het isolatiemateriaal gewoon weer op zijn plek geschoven en de vensterbank vast gezet. Om de hommeltjes te bedanken heb ik een opening gelaten onder de vensterbank, zo hebben ze een ingang met een afdakje en kunnen ze fijn blijven zorgen voor de planten in de omgeving.
Mijn kozijn is door de minimale aanpassing “natuurinclusief” gemaakt voor de hommels. Hopelijk komen ze een volgend voorjaar terug voor een nieuw nest.

Een natuurinclusieve oplossing voor hommels!

Het is leuk als je dit bericht deelt!