0570-244037 info@silvavir.com

Eind 2017 en begin 2018 heeft een in Duitsland gezenderde vrouwelijke wolf Nederland doorkruist. Ze is dwars door de provincies Overijssel, Drenthe, Gelderland, Brabant en Limburg gelopen en inmiddels in België aangekomen. Hier is ze de eerste Belgische wolf in meer dan 100 jaar. De precieze looproute van de wolf is door de GPS halsband die het dier draagt bekend bij onderzoekers. Op de website van Wageningen Universiteit en Research staat een beschrijving van de globale looproute maar nergens is er een kaart te vinden. Wij zijn nogal visueel ingesteld en bij dit soort meldingen is een kaart wat ons betreft onmisbaar. Daarom maakten we een kaart op basis van de beschrijving van de looproute van gezenderde wolf Naya. Klik op onderstaand figuur voor een dynamische Google Maps kaart.

 

Op 18 december is Naya Overijssel binnengelopen, waar ze overdag tussen Ommen en Hardenberg in boswachterij Hardenberg verbleef. Van daaruit loopt ze naar het noordwesten, tot de A28 bij De Wijk in Drenthe. Vervolgens keert ze terug naar Overijssel en gaat naar boswachterij Staphorst, waar ze tussen 19 en 22 december blijft. In de vroege ochtend van 23 december gaat Naya naar het zuiden en komt uit bij Luttenberg. Ze verblijft dan overdag in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn. Ook op 24 december is ze nog op de Sallandse Heuvelrug. Op 25 december gaat ze verder naar het zuiden en passeert ze de A1 en het Twentekanaal. Ze is dan overdag bij Ruurlo in de Gelderse Achterhoek. Op 26 en 27 december verblijft Naya in de bossen van Montferland. Op 28 december steekt ze de A12 over en gaat weer even terug naar Duitsland, tot in de buurt van Emmerich. Daar steekt ze de Rijn over, waarna ze op 29 december aankomt in Nationaal Park de Maasduinen in Limburg. Op 30 december steekt ze de Maas over en passeert de A73 bij Venray. Overdag verblijft ze in de Schadijkse bossen bij Horst. Op 31 december is ze in Limburg en Brabant, in de Mariapeel en de Deurnese Peel. Vervolgens gaat de route verder naar het zuiden, waarbij Nationaal Park de Groote Peel wordt doorkruist, en de A67 en de Zuid-Willemsvaart worden gepasseerd. Op 1 januari is ze dan in het Weerterbos. Daar passeert ze de A2. Op 2 tot 3 januari is ze in de Weerter- en Budelerbergen, waar ze in het moeras bij Budel-Dorplein en de Loozerheide verblijft. Daarna steekt Naya de grens over naar België, waar ze officieel de eerste ‘Belgische wolf’ wordt.

Update 24-08-2018: Naya heeft zich gevestigd in een militair terrein nabij Leopoldsburg. De mannelijke wolf August heeft zich bij haar gevoegd door vanuit Noord Duitsland door Nederland naar haar toe te lopen. Ze lijken een nieuwe roedel te gaan vormen.

 

Bron: Wageningen Universiteit en Research – Wolf doorkruiste Nederland van noord naar zuid

Het is leuk als je dit bericht deelt!