0570-244037 info@silvavir.com

Het is altijd spannend om een wildcamera uit te lezen die in een faunapassage heeft gestaan. Maar soms zijn de resultaten nét iets spannender dan andere keren.

Zo hebben we onlangs een locatie in de buurt van Lichtenvoorde (Gemeente Oost-Gelre) mogen onderzoeken. De verwachting was 90% bruine ratten, een verdwaalde kat en een marterachtige. Die marterachtige hebben we gekregen in de vorm van een otter (Lutra lutra)!

Het dier is slechts één keer langsgekomen maar heeft daarbij wel de camera goed geïnspecteerd.


Kiekeboe!

We hebben een korte zoektocht gedaan naar de huidige verspreiding van otters in Oost-Achterhoek, onze gegevens zijn mogelijk niet volledig maar geven een aardig beeld.

Volgens de huidige databanken zijn er in de regio geen recente waarnemingen van otters gedaan. De aanwezigheid van otters is wel aangetoond in het zuiden langs de Oude IJssel en in het noorden langs de Berkel.

De laatste sporen in Oost-Achterhoek zijn spraints die zijn gevonden in 2011 bij de kleiput aan de Driemarksweg in Winterswijk. Voor waarnemingen bij de Slingeplas en Aaltense Goor moeten we zelfs ruim een eeuw terug. De Levende Natuur berichtte nog over een waarneming van een otter in Kotten rond 1917.

Via waarneming.nl kwamen wij in contact met Hans Blom, ervaren vrijwilliger voor de otterwerkgroep van de zoogdiervereniging. Hij kon ons vertellen dat het hier waarschijnlijk om een passant gaat. Het dier kan goed een verstoten juveniel zijn die afkomstig is van één van de Duitse populaties waarvan de dichtstbijzijnde in Vreden ligt. Uit de genetische monitoring van de Nederlandse otters blijkt dat er incidenteel sprake is van uitwisseling tussen dieren uit Nederland en Duitsland, wat voor de instandhouding van de otter in Nederland zeer positief is gelet op de gewenste genetische variatie.

Door de droogte van de afgelopen jaren zal het voor otters moeilijk zijn geweest om het verspreidingsgebied uit te breiden. Het is dus heel goed nieuws dat er na zo veel tijd weer een otter is gezien in Oost-Achterhoek!

We hopen uiteraard op meer beelden!

Kaart waarnemingen otter
Kaart met waarnemingen van de Otter in Oost-Achterhoek.

Zie ook:

Het is leuk als je dit bericht deelt!