0570-244037 info@silvavir.com

De Bushnell Core DS 30MP Low Glow is uitgekomen in maart 2019 en is onderdeel van de nieuwe Core serie van Bushnell. Het enige verschil van deze camera met de Bushnell Core DS 30MP No Glow zou moeten zijn dat de Low Glow infrarood LEDs een licht rode gloed laten zien. Onze tests wijzen echter uit dat de Low Glow een betere beeldkwaliteit heeft dan zijn No Glow broertje. Het is net als de No Glow een camera met een dubbele lens van welke er één is geoptimaliseerd voor het maken van beelden overdag en één voor het maken van beelden in de nacht. De reactietijd en hersteltijd zijn ongekend snel, de belichting van de infrarood LEDs is goed en de beeldkwaliteit is prima. De camera is echter zeer gevoelig voor valse triggers wat hem minder bruikbaar maakt voor locaties met veel vegetatie. Jammer dat het model niet is gemaakt voor gebruik met oplaadbare batterijen. De prijs van 299 euro voor de Low Glow ligt niet ver af van de No glow variant. De prijs/kwaliteitverhouding van de camera vinden wij niet erg gunstig.

Bushnell Core DS 30MP Low Glow: Eindscore 6,6 Adviesprijs: 299 euro

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
– Zeer snelle detectie- en hersteltijd
– Ingebouwde viewer die ook te gebruiken is om de camera optimaal te richten
– Degelijk sluitmechanisme
– Handige batterijslede waarin batterijen eenvoudig te plaatsen zijn
– Intuïtief menu
– Batterijslede erg lastig te sluiten
– Heeft erg veel last van valse triggers
– Externe voedingsaansluiting gebruikt heel specifieke connector en voltage. in principe alleen geschikt voor Bushnell Solar panel
– De camera is niet gebouwd voor gebruik met oplaadbare NiMh batterijen
– Alleen een statiefaansluiting aan de onderzijde van de camera. Daarom niet compatibel met alle soorten bevestigingssteunen

Testbeelden Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/RwnJRZRYQr4aHj6

 

 

 

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

 

1. Bouwkwaliteit: score 7,7
 • Behuizing

De behuizing van de Bushnell Core DS 30MP Low Glow is net als de andere Core modellen van hard plastic gemaakt. Het voelt degelijk en robuust aan. Dit model heeft een camouflage patroon aan de voorzijde. Het ontwerp van de camera is anders dan wat we van Bushnell gewend zijn, en komt sterk overeen met dat van Browning wildcamera’s. In tegenstelling tot eerdere modellen klapt niet de hele voorkant open, maar zit er een klepje op de onderste helft van de voorzijde. De 6x AA batterijen gaan in een speciale batterijslede, die d.m.v. een kliksysteem onderin de camera schuift. De batterijslede moet met kracht in de camera worden gedrukt om hem goed te bevestigen, dit lukt meestal na een aantal pogingen.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Het menu is zeer overzichtelijk en bediening met de vierpunts druktoetsen werkt intuïtief. De overige knoppen zijn overzichtelijk. Het kleurenscherm is helder en kan ook worden gebruikt om de juist beeldhoek te bepalen als de camera wordt uitgezet.

 • Ophangmechanisme

De camera heeft aan de achterzijde opstaande ronde randjes met ribbels bedoelt voor plaatsing aan een boom of paal. Handig om de camera stevig in positie te brengen maar niet flexibel. Er is een uitsparing voor zowel een Pythonslot als een kleine sjorband. Op de onderzijde bevindt zich een schroefdraad voor een statief.

 • Diefstalpreventie

Aan de achterzijde bevindt zich een uitsparing voor een Pythonslot. Bushnell heeft (nog) geen behuizingen uitgebracht voor de Core serie wildcamera’s. Wel zijn er universele behuizingen beschikbaar van bijvoorbeeld Camlockbox.

 • Ingebouwde viewer

Prima 1,5 inch kleurenscherm. Overzichtelijk menu. Handig voor het instellen van de kijkhoek bij het plaatsen. Het inzien van beelden op de geheugenkaart is mogelijk al was het even zoeken hoe.

 

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 5,5
 • Belichting en zichtbaarheid

De Bushnell Core DS 30MP Low Glow laat een rode gloed te zien wanneer de camera beelden maakt waarbij de IR flitser in werking is. Uit de testopstelling blijkt dat de belichting van het infraroodlicht goed gebalanceerd is met een uitstekend bereik van ten minste 20 meter.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter op alle afstanden voldoende geactiveerd door een van recht naar links wandelend persoon. Ook de afstand waarop foto’s getriggerd worden in de test waarbij in het verlengde van camera wordt gelopen door de testpersoon laat zien dat ook daar de afstand van 20 meter gehaald wordt.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

Op de verpakking staat dat de Bushnell Core DS 30MP Low Glow een reactiesnelheid heeft van 0,2 seconde en een hersteltijd heeft van 0,6 seconde. Dat is razend snel! In onze gestandaardiseerde testopstelling heeft dit model camera 43 foto’s gemaakt. Dat is 8 foto’s minder dan de No Glow variant wat aangeeft wat aangeeft dat de Low Glow iets langzamer lijkt te zijn. De test foto’s laten zien dat de test persoon zeer dichtbij de buitenrand van de foto wordt geregistreerd. Dat geldt voor zowel 5, 10, 15 en 20 meter afstand. Dit geeft aan dat de bewegingssensor en reactiesnelheid in zijn algemeenheid zeer goed is.

 • Detectiehoek en beeldhoek

Op de verpakking of website van de fabrikant staat niets over de detectiehoek of beeldhoek. De standaard testopstelling van ons levert een resultaat op wat in vergelijking met andere wildcamera’s iets smaller lijkt. Uit de review van Trailcampro komt een detectiehoek van 35.1° en een beeldhoek van 34.9°. De camera biedt geen keuze wat betreft instelling van beeldhoek of lengte x breedte verhoudingen van beelden.

 • Overige opmerkingen

Hoewel bovenstaande prestaties goed worden beoordeeld, hebben resultaten in het veld meermaals aangetoond dat de camera erg gevoelig is voor valse triggers van bewegende vegetatie. Ook worden er bij de aanwezigheid van dieren wisselende fotoseries gemaakt, soms een serie van 2, soms van 5 maar bij langere periodes van activiteit komt het zelden voor dat de camera door loopt. Daarom geven wij een overall score van 5,5 op dit onderdeel.

 

3. Voeding. Score 6,5
 • Batterijen

Aantal: 6x AA batterijen. Type: Lithium of Alkaline. Wat ons betreft een groot gemis dat dit model camera niet ontworpen is voor gebruik met oplaadbare NiMh batterijen. Camera’s die zijn gemaakt voor gebruik met lithium en/of Alkaline batterijen werken vaak wel met oplaadbare NiMh of NiZn batterijen. Het risico is echter dat de camera uitvalt bij piekspanning (nachtvideo). Ook waarschuwt de fabrikant meestal in de gebruikershandleiding dat er operationele problemen kunnen optreden. Wij hebben de testbeelden van dit model camera zonder problemen gemaakt met NiMh batterijen.

 • Levensduur

Als de camera iedere 24 uur 35 dag- en 35 nachtfoto’s zou maken dan is de levensduur van een set van 6 lithium baterijen 12,9 maanden. Als de camera iedere 24 uur 15 dag- en 15 nachtvideo’s van 10 sec. zou maken dan is de levensduur van een set van 6 lithium batterijen 1,9 maanden. Bron: Trailcampro

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug voor het aansluiten van externe voeding. Een zonnepaneel is optioneel verkrijgbaar bij Bushnell. Een groot nadeel is dat het vrijwel onmogelijk is om een andere externe voedingsbron aan te sluiten op deze camera.

 

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 6,2
 • Foto en/of video (Hybride)

Foto’s, video’s en hybride worden allen ondersteund. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1, 2, 3, 4 of maximaal 5. Videolengte kan op de seconde nauwkeurig worden ingesteld tussen de 5 en maximaal 60 seconden. Ook is er voor video de ‘dynamic’ optie waarbij de video doorloopt zolang er beweging wordt geregistreerd. De interval kan op minimaal 0,6 seconden worden ingesteld.

 • Time lapse (24 uur of alleen overdag?)

Zeer flexibele time lapse opties. Bushnell noemt dit ‘Field scan’. Er zijn maximaal twee periodes in te stellen waarbinnen de camera iedere 1-60 minuten een foto maakt.

 • Timerfunctie

Het kan nuttig zijn (met name voor beveiligingsdoeleinden) om een camera vooraf in te programmeren zodat er alleen op een bepaalde periode van de dag beelden worden gemaakt. Dit model camera is beperkt programmeerbeer. Het is in te stellen op ‘Day’, ‘Night’ of ‘24 hrs’.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Geen overige bijzonderheden

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van externe aansluitingen en de beschikbaarheid van externe bewegingssensoren of zonnepanelen. Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

 

5. Beeldkwaliteit. Score 7,5
 • Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je twee video’s maar hier staan veel meer van onze originele test- en praktijkbeelden: https://silvavir.stackstorage.com/s/RwnJRZRYQr4aHj6

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed gebalanceerd en het bereik is minstens 20 meter

 • Korreligheid en resolutie

Zowel de foto- als videobeelden zijn scherp en goed van kleur. In vergelijking met No Glow variant van deze camera zijn de fotobeelden strak. De No Glow heeft meer korreligheid. Er zijn opties voor het instellen van de camera op verschillende resoluties. Voor foto’s is dat 3, 8 of maximaal 30 Mp en voor video is dat 1280x720p, of 1920x1080p (op 30 of 60 frames/sec). Het nadeel is dat de foto’s op 30 Mp extreem groot van formaat zijn. Een grootte van 11 Mb of meer per foto is normaal. Zie de originele beelden hier.

 

Wildcamera reviews door Silvavir
In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook

Het is leuk als je dit bericht deelt!