0570-244037 info@silvavir.com

Deze nieuwe camera van Browning is in 2020 uitgekomen en is speciaal ontwikkeld om schuwe dieren vast te leggen. De camera heeft een onzichtbare infrarood flits. Een nieuwe tool is het instellen van de flits- en het detectiebereik. Dit is bruikbaar als er iets dichtbij de camera komt zoals bij het gebruik van een lokmiddel dicht direct voor de camera staat. De detectietijd is ook instelbaar (0.2s-0.7s. Hierdoor is de camera nog specifieker instelbaar bij een opstelling. De opnametijd in videomodus is ook instelbaar, echter zal de camera blijven filmen totdat een bewegend dier volledig uit beeld is. Een mooi pluspunt!

De Browning Spec Ops Edge is een stevige compacte camera die spatwater dicht is. Door een rail aan de achterkant is de camera monteerbaar aan bijvoorbeeld een boom of paal. Dit kan met een trekband die bij de camera geleverd wordt of door de camera dmv het schroefdraad op een boomvork te zetten. Mocht deze in een omgeving geplaatst worden waar geen bevestigingsmogelijkheden aanwezig zijn dan is deze te plaatsen op een statief. Om diefstal te voorkomen kan er een (phyton)slot bevestigd worden als de camera aan een vast punt gehangen wordt.

De klep waarin het LCD-scherm en de knopjes zitten is goed afsluitbaar. Deze sluiting is erg stevig. Achter het klepje zitten het; LCD-scherm, aan/uitknop, navigatiepijljtes, een menuknop en een knop om de batterijen uit de camera te halen. Deze kan echter niet op slot en is vrij toegankelijk. In de batterijlade worden 8 AA-batterijen geplaatst.

Een van de voordelen van het LCD-scherm is dat ter plekke gekeken kan worden of er resultaten opgenomen zijn. Het is een scherp kleurenscherm waar duidelijk op te zien is of er bijvoorbeeld passerende dieren voor de camera zijn geweest. Hiermee kan er efficiënter gewerkt worden als er een waarneming is gedaan van een soort die in een onderzoek gezocht wordt. Ook is het mogelijk om de geplaatste SD-kaart te verwisselen, deze is makkelijk te verwisselen zonder dat de camera hiervoor beroerd hoeft te worden.

De beeldkwaliteit is zeer goed. Beelden die zowel overdag als ‘s nachts gemaakt zijn kunnen goed geanalyseerd worden en zijn bruikbaar bij rapportages. Het gebruikersmenu kan op Nederlandstalig gezet worden. Dit is een grote plus en een optie die we weinig zien bij andere wildcamera’s. Dit maakt het een camera die zowel professioneel als hobbymatig gebruikt kan worden.

Browning 2020 Spec Ops Edge: Eindscore 7,4 Adviesprijs €239.00

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
 
 • Er is een groot en duidelijk lcd-scherm op de camera aanwezig voor de instellingen en het bekijken van het beeldmateriaal
 • Het menu is ook in het Nederlands in te stellen
 • Onzichtbare infraroodflits
 • Blijft filmen tot het waargenomen object uit beeld is
 • Maakt bij de fotostand 2 foto’s in de kortste hersteltijd (0,2sec)
 
 • Voor de hobbyist uitstekend, wel prijzig
 • Met gebruik van Pythonslot is het klepje nog steeds te openen

 

Testbeelden Hieronder vind je een aantal video’s en foto’s. Er staan meer van onze originele test- en praktijkbeelden op: https://silvavir.stackstorage.com/s/9TWD5Kw47qEyvhs5

Voorbeeldvideo:

 

 

Beoordeling op vijf punten

Iedere wildcamera wordt objectief en op gestandaardiseerde wijze getest. Allereerst in een testopstelling en een praktijkopstelling waarna de camera puntsgewijs beoordeeld wordt door één van onze collega’s. De onderstaande kopjes klappen uit met meer informatie.

1. Bouwkwaliteit. Score 8.4
 • Behuizing

De behuizing van de camera is zeer stevig. Deze kan tegen een stootje en zal waarschijnlijk niet snel kapot gaan. Het LCD-scherm en het bedieningspaneel zitten achter een sterk klepje, deze is niet afsluitbaar met een slot. Als de camera opgehangen is kan met het scherm gekeken worden of deze in de juiste positie staat met de plek die bemonsterd wordt. In de slede zijn 8 AA-batterijen te plaatsen die middels een knopje uitneembaar is.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Een zeer gebruiksvriendelijk menu, in meerdere talen instelbaar waaronder in het Nederlands. Het kleurenscherm is helder en goed leesbaar. Ook bij het bekijken van beelden die op de SD-kaart staan.

 • Ophangmechanisme

De camera is voorzien  van een ophangsysteem waar een trekband doorheen gehaald kan worden. Hierbij is deze te bevestigen aan bijvoorbeeld een boom of paal. Met behulp van een Pythonslot kan deze verankerd worden tegen diefstal. De camera is ook te bevestigen op een boomvork of statief omdat er aan de onderzijde een schroefdraad zit.

 • Diefstalpreventie

De camera heeft een uitsparing voor een (python)slot.

 • Ingebouwde viewer

De camera is voorzien van een 2 inch kleurenscherm. Deze is zeer helder en leesbaar.

2. PIR bewegingssensor en IR flits. Score 7.8

 •  Belichting en zichtbaarheid

Er is in tegenstelling tot andere camera’s geen flits zichtbaar bij een opname, dit is bedacht tegen het afschrikken van schuwe dieren.  Het bereik van de flits is bij 20 meter zeer goed.

 • Detectieafstand

In de testopstelling werd de PIR bewegingssensor op een afstand van 5, 10, 15 en 20 meter geactiveerd door een van rechts naar links wandelend persoon. De afstand van 20 meter werd tijdens deze test met gemak behaald. Hierbij is de achtergrond zeer scherp, de testpersoon is bewegend en werd niet scherp vastgelegd.

 • Reactiesnelheid en hersteltijd

De camera heeft een zeer korte reactietijd (0,2-0,7sec). Deze reactietijd is handmatig instelbaar. De hersteltijd is 0,6 seconde bij het maken van foto’s, bij video is dit 0.7 seconde. De camera stond ingesteld op 1 foto per trigger (0.2 sec), dit is bruikbaar bij het vastleggen van passerende dieren.

 • Detectiehoek en beeldhoek

De detectiehoek van de camera is 59,8 graden en de beeldhoek 36 graden.

3. Voeding. Score 7.3

 •  Batterijen

Aantal: 8x AA batterijen. Type: Lithium of Alkaline. De camera is niet geschikt voor herlaadbare batterijen. Wij hebben de testbeelden van dit model camera echter zonder problemen gemaakt met NiMh batterijen.

 • Levensduur

Bij de instelling dat er alleen foto’s vastgelegd worden schrijft Trailcampro voor dat deze meer dan 27 maanden mee zal moeten gaan op lithium batterijen. In videomodus gaan de lithium batterijen ongeveer 2 maanden mee.

 • Externe voeding

De camera is standaard uitgevoerd met een plug voor het aansluiten van externe voeding. Deze plug is relatief standaard, er is een externe voeding van Browning op aan te sluiten.

4. Opties en aanvullende mogelijkheden. Score 6.8

 • Foto en/of video (Hybride)

Foto’s, video’s ondersteund. Hybride is niet mogelijk. Het aantal foto’s per trigger kan worden ingesteld op 1 tot 8, dit is handmatig instelbaar. Videolengte kan ingesteld worden op 20 seconde, als er een waarneming voor de camera blijft zal de Browning blijven filmen

 • Time lapse

Deze camera heeft een time lapse functie.

 • Timerfunctie

De timerfunctie geeft de mogelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen wordt getriggerd binnen een bepaalde tijd range.

 • Overige mogelijkheden (wireless / wifi / bluetooth, etc.)

Geen overige bijzonderheden.

 • Custom opties

Sommige wildcamera’s hebben externe opties en mogelijkheden. Anderen kunnen zelfs geheel op maat gemodificeerd worden door de fabrikant. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van externe aansluitingen en de beschikbaarheid van externe bewegingssensoren of zonnepanelen. Voor zover bekend zijn er voor dit type camera geen optionele aanvullende opties beschikbaar.

5. Beeldkwaliteit. Score 7.0

 •  Test foto’s en praktijk video’s

Hieronder vind je een video. Meer van onze originele test- en praktijkbeelden vind je op: https://silvavir.stackstorage.com/s/9TWD5Kw47qEyvhs5

 • Belichting en bereik flitser

De belichting is goed en kan een grote range belichten. De belichting is goed gebalanceerd en het bereik is 20 meter.

 • Korreligheid en resolutie

Zeer scherpe foto’s en video’s. Zowel bij dag als nachtopnames. Vooral de videokwaliteit is subliem. Bij de nachtopnames is er korreligheid te zien op de foto’s.

 

Wildcamera reviews door Silvavir

In samenwerking met Wildlife Monitoring Solutions voeren wij gestandaardiseerde en objectieve reviews van wildcamera’s uit. We doen dit om meer inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen de merken en modellen op de markt, en om mensen een handreiking te bieden bij het kiezen van de juiste wildcamera voor de toepassing die zij voor ogen hebben. Wil je meer weten over hoe onze reviews precies tot stand komen en hoe onze testopstellingen er uit zien? Kijk dan hier.

Zie ook

Het is leuk als je dit bericht deelt!