0570-244037 info@silvavir.com

De varroa mijt (Varroa destructor) is een van oorsprong niet in Nederland thuishorende uitwendig parasiterende mijt, die zich alleen in het broed van de honingbij (Apis mellifera) vermeerdert. Varroa is sinds 1983 een groot probleem voor imkers en honingbijen in Nederland en de mijt wordt gezien als een van de oorzaken van de achteruitgang van de honingbij. Omdat de mijten zich voeden met lichaamssappen (van zowel broed, larven en volwassen bijen) dragen zij ziekten over aan de bijen. Daarnaast plant varroa zich voort in broedcellen van de honingbij – parasiterend op de bijenlarve – wat resulteert in bijen met een lager gewicht, een lager eiwitgehalte en kortere levensduur.

De meeste imkers in Nederland beschermen hun volken door varroa te bestrijden op verschillende manieren en momenten. December is de tijd dat de meeste bijenhouders de in hun volken aanwezige varroa mijten bestrijden met het druppelen van oxaalzuur. Oxaalzuur is een natuurlijk zuur wat fataal is voor de meeste mijten die ermee in aanraking komen en redelijk goed te verdragen is door honingbijen. Het oxaalzuur wordt verdund met suikerwater en in de bijenkast tussen de straatjes gedruppeld wordt. Zo komt het op de bijen – en de daarop parasiterende mijten – terecht. Ook eten de bijen het met oxaalzuur verdunde suikerwater en op die manier komt het in hun systeem – en indirect bij de mijten – terecht. Het oxaalzuur druppelen wordt in de winter uitgevoerd omdat er in deze periode weinig broed aanwezig is waar de mijten veilig in opgesloten kunnen zitten. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling.

Bron: bijen@wur: Effectieve bestrijding van varroa (pdf – 3,7 mb) 
Foto’s: www.imkerpedia.nl

Ook wij behandelden onze volken deze maand tegen varroa met oxaalzuur. Een goed gebruik bij varroabestrijding is de mijtenval te meten om de besmettingsgraad van je volken te kunnen monitoren. Op onderstaande foto’s is de mijtenval uit een van onze volken afgebeeld 48 uur na het druppelen met een 3,5% oxaalzuursuikerwateroplossing. De wintertros van het volk is vier straten groot en het aantal gevallen mijten na behandeling 50 stuks. Hiermee kan de besmetting van het volk gezien worden als middelmatig.

 

Het is leuk als je dit bericht deelt!