In het kader van de Omgevingswet onderzoeken wij allerlei locaties in het kader van een quickscan flora en fauna om te beoordelen of een plangebied in potentie belangrijk is voor beschermde flora en fauna. Dat kan gaan om gebouwen of bomen, maar ook om terreinen van landgoederen en natuurbeheerders en waterschappen. De locaties zijn zeer uiteenlopend, maar de centrale vraag blijft hetzelfde: kunnen de geplande activiteiten in potentie invloed hebben op in de Omgevingswet beschermde soorten?
Een quickscan kijkt naar de ecologische functie van een plangebied. Denk aan plekken waar dieren verblijven, foerageren, vliegroutes van vleermuizen of broedlocaties van vogels. Ook zeldzame of beschermde plantensoorten vallen binnen de scope.
Figuur 1. De bermen langs een spoor kunnen soms een perfecte locatie zijn voor de levendbarende hagedissen.
Figuur 2. Een te renoveren boerderij kan verblijfplaatsen van verschillende beschermde diersoorten bevatten.
Figuur 3. Een bomenlaan kan bomen met holten en nesten bevatten waar vogels en bepaalde zoogdieren in kunnen verblijven. Ook kunnen ze als een belangrijke vliegroute fungeren voor vleermuizen.
Figuur 3. Op sommige plekken liggen poelen waar beschermde planten, amfibieën en insecten voor kunnen komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kamsalamander, poelkikker en de gevlekte witsnuitlibel.
De eerste stap is een bureaustudie, waarbij de NDFF wordt geraadpleegd. Die informatie wordt vervolgens aangevuld met een veldbezoek op de locatie zelf. Als uit deze eerste analyse blijkt dat er in het plangebied mogelijk beschermde natuurwaarden aanwezig zijn en er geen maatregelen getroffen kunnen worden om dat te voorkomen, dan volgt een vervolgonderzoek naar specifieke soorten om hun daadwerkelijke aanwezigheid vast te stellen. Wat daarna gebeurt, lees je in ons bericht Quickscan afgerond – wat komt daarna?
Zoals je merkt, zijn de locaties voor quickscans zeer divers. De ene dag onderzoek je de zolder van een oud pand dat op de nominatie staat voor renovatie, de andere dag sta je bij een leegstaande boerderij met vervallen schuren, in lanen waar bomen gekapt worden, of zelfs langs snelwegen of spoorwegen. Geen quickscan is hetzelfde – en juist die afwisseling maakt dit werk zo boeiend.
Figuur 4. Gewone grootoorvleermuis. Aangetroffen tijdens een quickscan op de zolder van een te renoveren boerderij.